2017. november 19. 05:04

A csatorna egy januárban induló műsort tűz egyetlen estére műsorra, csak hogy beelőzzék a konkurenciát.

Magyarországon az RTL Klub egy különleges premier előtti adásban már most vasárnap bemutatja a világ egyik legizgalmasabb vetélkedőjét A Falat, közölte a csatorna. A Fal (The Wall) már világszerte hatalmas népszerűségre és rajongótáborra tett szert. Az egyedülálló és eredeti hangulatot 18.55-től követhetik az RTL Klub nézői, mivel a csatorna úgy döntött, hogy a 2018-as premiert megelőzően egy különleges, magyar versenyzőkkel és Sebestyén Balázs műsorvezetésével, Milánóban forgatott epizóddal már most megmutatja a jövő év egyik legjobban várt műsorát. 
 
Ilyen fal előtt zajlik a műsor 

Az RTL látszólag hirtelen és furcsa döntése mögött meglehetősen egyszerű magyarázat áll: az egyre élesedő verseny. Erre utal egyébként az RTL közleménye is, aki azt írták, értesüléseik szerint már más hazai televíziós csatorna is másolná, ugyanakkor a műsor sikerességének titka pontosan az a tökéletesen kidolgozott és felépített monumentális díszlet, látványvilág és a gondosan kiválasztott szereplők, amely a világ számos országában (többek között az USA-ban, Franciaországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Németországban) már nézők milliói előtt bizonyított. Ehhez kapcsolódóan a Comment blogon azt írták, hogy a díszlet meglehetősen gagyi, és a játékosokat is nagyon gyorsan más műsorok jelentkezői közül toborozták.

Az eredeti műsor formátum gyártója és producere többek között LeBron James, a legendás NBA kosárlabdázó, az RTL Magyarország pedig hosszú versenytárgyalás sorozat után szerezte meg a kizárólagos jogot A Fal (The Wall) gyártásához. Mint írják: "ezért is megdöbbentő, hogy legnagyobb konkurensünk megbízható értesüléseink szerint és sajnos nem meglepő módon, megpróbálkozik annak lemásolásával, amelynek eredménye véleményünk szerint csakis a világszerte ismert műsor lejáratása lehet. "
 
Az RTL Klubon most vasárnap bemutatásra kerülő premier előtti epizódot hosszú casting előzte meg, melyre közel 8000 pár jelentkezett, míg a versenytárs által készülő másolat esetében a játékosok még azt sem tudták, hogy pontosan mire vállalkoznak.  

"Nézőink számára mi mindig is legmagasabb minőségben és legnagyobb odafigyeléssel készítjük műsorainkat, ezért is döntöttünk amellett, hogy a kora tavaszi sugárzás előtt már most bemutatjuk ezt a valódi feszültséggel és érzelmekkel teli game-showt, hogy a nézők először az eredeti és igazi változattal találkozzanak" - mondta el Kolosi Péter programigazgató, vezérigazgató-helyettes. 

A most vasárnap debütáló A Fal a nemzetközi formátum hazai adaptációja, magyar versenyzőkkel, és Sebestyén Balázs műsorvezetésével 18:55-től látható az RTL Klubon. A Fal további epizódjai az eredeti terveknek megfelelően Budapesten készülnek majd.
 
A TV2 közleményben reagált az RTL vádjaira, amelyben ugyan nem cáfolták, hogy a The Wall-hoz hasonló műsort készítenek, viszont felvetik, hogy az RTL számos esetben másolt olyan formátumot, amelyet ők vásároltak meg.
 
Mint írják, örülnek, hogy az RTL már valódi versenytársként tekint a TV2-re, ami egyértelmű beismerése az egyre élesedő nézettségi versenynek, amelyben fej-fej mellett halad a két cégcsoport. Az pedig, hogy híresztelésekre alapozva, egyik napról a másikra megváltoztatja a műsorstruktúráját és rohamtempóban teszi képernyőre egy 2018-as tavaszi formátum egyetlen epizódját, szintén ennek a bizonyítéka.
 
A TV2 közleménye szerint A Fal azonban messze nem olyan egyedülálló formátum, ahogy erre indulásakor az amerikai sajtó is rámutatott, ugyanis legmeghatározóbb eleme vélemények szerint csak egy high-tech változata az évtizedek óta látható The Price is Right című műsor PLINKO játékának.
Felhívják a figyelmet arra is, hogy az RTL Klub az elmúlt években számos olyan műsort tűzött képernyőre, amelyek nagy hasonlóságot mutattak ismert nemzetközi formátumokkal, ilyen volt például a ValóVilág, a Csillag Születik, a Szombat Esti Láz vagy éppen a most futó Konyhafőnök is.
 
mfor.hu