2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Simicska összeveszett Orbánnal. Következmény: kikerült a pixisből a vállalkozó, elesik a zsíros állami megrendelésektől. Eredmény: ötödére visszaeső bevétel, nulla osztalék.

Simicska 2015-ben veszett össze Orbán Viktorral, az emlékezetes és főként "hangos" csúcspont az ominózus G-nap volt. Ezután a milliárdos vállalkozót szépen fokozatosan kezdték kiszorítani a piacról, így a Simicska-birodalom zászlóshajója sem tudott már minden közbeszerzést megnyerni, helyére jött Mészáros köre meg Garancsiék. Ez a 2015-ös számokon még nem igazán mutatkozott meg, annál inkább a 2016-os esztendő eredményén.

A Közgép árbevétele tavaly 19,9 milliárd forint volt, ami önmagában szép summa, viszont 2015-nek nyomába sem ér, akkor 101,5 milliárd forintnyi bevételre tett szert. Ennek zöme belföldről származó bevétel, az viszont jól látszik a számokon, hogy ha már itthon kevesebb babér terem Simicskának, akkor ráfekszik a külföldi munkákra/megrendelésekre. Tavaly ugyanis 878 milliós árbevétele lett exorttevékenységből a korábbi 144 millió után. Két országgal áll kapcsolatban a kiegészítő melléklet szerint: Németországból 553 millióra tett szert, új piacként kerülhetett fel a listára Belgium is, ahonnan 324 millió érkezett. Mindkét piacra a cég által gyártott acélipari termékeket adta el.

A bevételek apadásával párhuzamosan jócskán visszaestek a ráfordítások is: anyagjellegű címén 17,5 milliárdot költött a korábbi 78,6 milliárd helyett, és a személyi jellegű kiadások is a harmadára zuhantak. 2,7 milliárdot számoltak el 6,7 milliárd után. Utóbbi a foglalkoztatottak számának csökkenésével van összefüggésben, tavaly már csak 248 volt az átlagos létszám a korábbi 654 után.

Így már üzemi szinten 284 millió nyeresége volt, míg 2015-ben még 8,4 milliárd. Ezt az összeget a pénzügyi eredmény közel a duplájára növelte, így 540 milliós nyereséggel zárta a 2016-os évet Simicska Közgépe. Az adóalapot csökkentő tételeknek (legfőképpen a céltartalék feloldásának) köszönhetően teljesen mínuszba hozta az adóalapot, így nem fizetett adót. Ahogy ezúttal a félmilliárdból osztalékra sem futotta, pedig 2015-ben még 5 milliárdot ki tudott szedni a cégből.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!