<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelenleg a kiesés szélén táncol a mezőkövesdi fociklub, a tavalyi év azonban meglepően jól alakult gazdasági szempontból. Megtalálták maguknak a hirdetők a NAV-elnökhöz köthető mezőkövesdi csapatot, sőt az önkormányzat sem sajnálta tőlük a pénzt.

Kiemelkedő évet zárt tavaly a Mezőkövesd Zsóry FC, mely jelenleg az NBI-es tabella 10. helyét foglalja el 36 pontjának köszönhetően. A 12 csapatos NBI-ben ez azonban még könnyen kiesést is jelenthet a gárdának. Pedig tavaly anyagi téren szárnyra kaptak. Egy év alatt ugyanis közel a triplájára sikerült növelniük az értékesítésből származó árbevételt,

502 millió forint folyt be a kasszába a 2015-ös 179 millió forint után. A növekedés mértéke hosszabb idősíkon még megdöbbentőbb: 2012-ben ugyanis mindössze ennek töredékére, 27 millió forintra tettek szert.

A bevétel nagyobb része az MLSZ és MHLL jogdíjaknak köszönhető, valamivel több mint 300 millió forint folyt be ezen a címen, a második legnagyobb tétel azonban még ennél is megdöbbentőbb. 133 millió forint ugyanis csak hirdetésből és reklámokból származott. Összehasonlításként, a debreceni Loki tavaly alig 80 milliós bevételt szerzett ilyen formában. A Mezőkövesdnek viszont szüksége is van az egyéb módokon befolyó bevételekre, hiszen jegy- és bérletértékesítésből mindössze 16 millió forint folyt be a kasszába (a Debrecen ezzel szemben több mint 90 millióval "büszkélkedhet).

Látványos volt a növekedés az egyéb bevétel soron is, a 2015-ös 135 millió forint után tavaly 337 milliót tüntettek fel a soron. A növekedés szinte teljes mértékig a helyi önkormányzatnak köszönhető, mely tavaly 212 milliós támogatást adott a klubnak.

A bevételek megugrásával párhuzamosan a költségek is látványosan növekedtek: anyagjellegű ráfordításként 115 milliót költöttek a korábbi 104 millió után, a személyi jellegű ráfordítások ugyanakkor megduplázódtak, 519 milliót számoltak el a korábbi 233 millió után. A megugrás hátterében minden bizonnyal a bérek drasztikus emelkedése áll. A kiegészítő melléklet szerint a létszám mindössze 3 fővel nőtt 37-re, a bérköltséget egy főre és egy hónapra leosztva kiderül, hogy

a 2015-ös 442 622 forintos átlagbér tavaly 932 371-re ugrott.

Mindezek után a korábbi veszteség után tavaly már üzemi szinten is sikerült nyereséget kimutatni, 99,4 millió forintot, amiből az egymilliós adófizetési kötelezettség után 98,3 millió forint nyereség maradt a mezőkövesdi fociklubnál. A tulajdonosok döntése értelmében ez marad a társaságnál és az eredménytartalékba került áthelyezésre.

Székely Sarolta
mfor.hu