2008. január 18. 12:59

A megkérdezett bankok többsége már orvosolta a VISA kártyatársaság hibáját, így az ügyfelek számláját nem terhelik a hibás tranzakciók, noha a VISA még mindig nem küldte el a helyes adatokat a bankoknak.

A Visa Europe Services Inc. tájékoztatása szerint január 14-én, hétfőn az idegen ATM-eken a magyarországi hitelintézetek által kibocsátott Visa-logós bankkártyákkal végrehajtott készpénzfelvételi tranzakciókról a társaság szerdán rossz elszámolási állományt küldött, amely a valós tranzakciós összeg és díj helyett azok többszörösét tartalmazta.

Az OTP Banknál, amely elsőként tájékoztatta csütörtökön ügyfeleit a problémáról, az MTI-nek elmondták, hogy a bank saját eszközeivel pénteken reggelre befejezte az érintett Visa- és Visa Electron-bankkártyák körében a hibás tranzakciós összegek jóváírását, a díjtételeknél a jóváírás a jövő héten fejeződik be.

A Raiffeisen Banktól kapott tájékoztatás szerint a bank az ügyfelektől, köztük  a bank dolgozóitól értesült, hogy nem tudják használni a kártyájukat, a többszöri terhelés miatt ugyanis a számlájuk mínuszba ment. Hozzátették, hogy a terhelés ráment ugyan az ügyfelek számlájára, de mintegy másfél óra alatt - még a napi zárás előtt - a hibából eredőket törölték, így azok a kivonaton sem lesznek láthatók. A Raiffeisen banknál a műszaki hiba mintegy hatszáz ügyfelet érintett, közülük pár tucatnyian vették észre. A terhelés 15-16-szoros volt az esetek egy részében.

A Raiffeisen hangsúlyozza, hogy a VISA nyilatkozattal ellentétben nem csak "kis európai piacot" érintett a probléma, hanem 6 országot, Magyarországon kívül Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Bulgária és Románia bankjait. Hozzáteszik: a hiba miatt az ATM-et üzemeltető bankok néhány esetben 16-szoros jóváírást kaptak. A VISA nem vette észre a hibát, a bankok értesítették erről és a Raiffeisen is megerősítette, hogy a társaság azóta sem küldött javított klíring file-t, ezek a tranazakciók a mai napig nincsenek lekönyvelve.

Az Erste Banknál és a K&H-nál annyit mondtak, hogy a hibát időben észlelték, így az ügyfelek számláját a téves tranzakciók nem terhelik. A K&H-nál még hozzátették, hogy várják a VISA tájékoztatását.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.