2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A megkérdezett bankok többsége már orvosolta a VISA kártyatársaság hibáját, így az ügyfelek számláját nem terhelik a hibás tranzakciók, noha a VISA még mindig nem küldte el a helyes adatokat a bankoknak.

A Visa Europe Services Inc. tájékoztatása szerint január 14-én, hétfőn az idegen ATM-eken a magyarországi hitelintézetek által kibocsátott Visa-logós bankkártyákkal végrehajtott készpénzfelvételi tranzakciókról a társaság szerdán rossz elszámolási állományt küldött, amely a valós tranzakciós összeg és díj helyett azok többszörösét tartalmazta.

Az OTP Banknál, amely elsőként tájékoztatta csütörtökön ügyfeleit a problémáról, az MTI-nek elmondták, hogy a bank saját eszközeivel pénteken reggelre befejezte az érintett Visa- és Visa Electron-bankkártyák körében a hibás tranzakciós összegek jóváírását, a díjtételeknél a jóváírás a jövő héten fejeződik be.

A Raiffeisen Banktól kapott tájékoztatás szerint a bank az ügyfelektől, köztük  a bank dolgozóitól értesült, hogy nem tudják használni a kártyájukat, a többszöri terhelés miatt ugyanis a számlájuk mínuszba ment. Hozzátették, hogy a terhelés ráment ugyan az ügyfelek számlájára, de mintegy másfél óra alatt - még a napi zárás előtt - a hibából eredőket törölték, így azok a kivonaton sem lesznek láthatók. A Raiffeisen banknál a műszaki hiba mintegy hatszáz ügyfelet érintett, közülük pár tucatnyian vették észre. A terhelés 15-16-szoros volt az esetek egy részében.

A Raiffeisen hangsúlyozza, hogy a VISA nyilatkozattal ellentétben nem csak "kis európai piacot" érintett a probléma, hanem 6 országot, Magyarországon kívül Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Bulgária és Románia bankjait. Hozzáteszik: a hiba miatt az ATM-et üzemeltető bankok néhány esetben 16-szoros jóváírást kaptak. A VISA nem vette észre a hibát, a bankok értesítették erről és a Raiffeisen is megerősítette, hogy a társaság azóta sem küldött javított klíring file-t, ezek a tranazakciók a mai napig nincsenek lekönyvelve.

Az Erste Banknál és a K&H-nál annyit mondtak, hogy a hibát időben észlelték, így az ügyfelek számláját a téves tranzakciók nem terhelik. A K&H-nál még hozzátették, hogy várják a VISA tájékoztatását.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.