2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön levélben utasította Kamarás Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, hogy a Malév által a Vnyesekonombanknak nyújtott viszontgarancia ügyében, a helyzet jogi tisztázása érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket - közölte a Pénzügyminisztérium.

Oszkó Péter szerint alapos okkal feltételezhető, hogy a 2007. májusában - a Malév privatizációját követően - kötött garancia-megállapodás kapcsán akár a hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet - áll a közleményben. A pénzügyminiszter indokoltnak látja, ha a vizsgálat alapján bármely büntetőjogba ütköző cselekmény gyanúja megalapozottnak bizonyul, akkor az MNV Zrt. haladéktalanul tegye meg a szükséges jogi lépéseket.

A Malév helyzetének rendezéséről - hosszas tárgyalások után - az idén februárban állapodott meg a magyar és az orosz fél. A megállapodás eredményeként a magyar állam a Malév - döntően a cég köztartozásainak tőkévé alakításával - többségi tulajdonosa lett. A tulajdonosnak nem fizetett, hanem, mint az ügyvezető pénzügyminiszter fogalmazott, kiszorította a tulajdonból. A magyar állam a Malév 95 százaléknyi részvényét szerezte meg, a fennmaradó hányad pedig az AirBridge Zrt.-é maradt.

A magyar-orosz megállapodást a február 26-i kormányhatározat részletesen ismerteti. Ebben már szerepel az a "bizonyos" 32 millió euró viszontgarancia, amely miatt a Fidesz-KDNP az ügyvezető pénzügyminiszter bizottsági meghallgatását kezdeményezte, a Jobbik pedig csütörtökön feljelentést tett.

Oszkó Péter a bizottsági meghallgatáson szerdán azt mondta: a magántulajdonban lévő Malév - a magyar jogba ütközően - viszontgaranciát adott a Vnyesekonombanknak, de nem 32 millió euró, hanem ennél nagyobb összegre. A magyar-orosz tárgyalások eredménye, hogy ezt a viszontgaranciát, azaz a Vnyesekonombank követeléseinek teljesítését szolgáló összeget 32 millió euróban maximálták, és kikötötték, hogy a kifizetést a Malév a bíróságon visszakövetelheti.

Az ügyvezető pénzügyminiszter arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy a könyvvizsgáló a könyvvizsgálat során nem talált dokumentumot a viszontgarancia vállalásról, bár azt a Malév igazgatósága és felügyelőbizottsága is jóváhagyta. Mindkét testületben képviseltette magát a magyar állam - mondta Oszkó Péter a bizottsági meghallgatáson, de az ülés után újságíróknak hozzátette: tisztázatlan, hogy a vádak kivel szemben állnak fenn.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!