2010. május 21. 05:59

Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön levélben utasította Kamarás Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, hogy a Malév által a Vnyesekonombanknak nyújtott viszontgarancia ügyében, a helyzet jogi tisztázása érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket - közölte a Pénzügyminisztérium.

Oszkó Péter szerint alapos okkal feltételezhető, hogy a 2007. májusában - a Malév privatizációját követően - kötött garancia-megállapodás kapcsán akár a hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet - áll a közleményben. A pénzügyminiszter indokoltnak látja, ha a vizsgálat alapján bármely büntetőjogba ütköző cselekmény gyanúja megalapozottnak bizonyul, akkor az MNV Zrt. haladéktalanul tegye meg a szükséges jogi lépéseket.

A Malév helyzetének rendezéséről - hosszas tárgyalások után - az idén februárban állapodott meg a magyar és az orosz fél. A megállapodás eredményeként a magyar állam a Malév - döntően a cég köztartozásainak tőkévé alakításával - többségi tulajdonosa lett. A tulajdonosnak nem fizetett, hanem, mint az ügyvezető pénzügyminiszter fogalmazott, kiszorította a tulajdonból. A magyar állam a Malév 95 százaléknyi részvényét szerezte meg, a fennmaradó hányad pedig az AirBridge Zrt.-é maradt.

A magyar-orosz megállapodást a február 26-i kormányhatározat részletesen ismerteti. Ebben már szerepel az a "bizonyos" 32 millió euró viszontgarancia, amely miatt a Fidesz-KDNP az ügyvezető pénzügyminiszter bizottsági meghallgatását kezdeményezte, a Jobbik pedig csütörtökön feljelentést tett.

Oszkó Péter a bizottsági meghallgatáson szerdán azt mondta: a magántulajdonban lévő Malév - a magyar jogba ütközően - viszontgaranciát adott a Vnyesekonombanknak, de nem 32 millió euró, hanem ennél nagyobb összegre. A magyar-orosz tárgyalások eredménye, hogy ezt a viszontgaranciát, azaz a Vnyesekonombank követeléseinek teljesítését szolgáló összeget 32 millió euróban maximálták, és kikötötték, hogy a kifizetést a Malév a bíróságon visszakövetelheti.

Az ügyvezető pénzügyminiszter arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy a könyvvizsgáló a könyvvizsgálat során nem talált dokumentumot a viszontgarancia vállalásról, bár azt a Malév igazgatósága és felügyelőbizottsága is jóváhagyta. Mindkét testületben képviseltette magát a magyar állam - mondta Oszkó Péter a bizottsági meghallgatáson, de az ülés után újságíróknak hozzátette: tisztázatlan, hogy a vádak kivel szemben állnak fenn.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.