2010. március 12. 07:31

Zárt ajtók mögött találkozott Oszkó Péter pénzügyminiszter Oroszlányban a helyi kis- és középvállalkozások, valamint az ipari parkban letelepedett multinacionális cégek képviselővel csütörtökön.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Oszkó Péter elmondta: átfogó előadást tartott a vállalkozóknak az elmúlt egy év gazdasági és pénzügyi politikájáról, a költségvetést és a versenyképességet érintő intézkedésekről. Mint mondta, az eddig meghozott intézkedések gyümölcsei beérnek, stabil, kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás mellett megkezdődhet a gazdasági növekedés. A januári ipari termelési adatok alapján az egész éves, 0,2 százalékos gazdasági visszaesés már csak az első félévben érinti kedvezőtlenül a vállalkozásokat, a második félévben effektív növekedés valószínű. Különösen az export-orientált vállalkozások értékelhetik, tette hozzá, hogy az idén az export mintegy 5,5 százalékos felfutásra várható.

Ami a vállalkozók kérdéseit illeti, a pénzügyminiszter elmondta: a jövő évi esélyek mellett többek között arra voltak kíváncsiak, hogyan lehet hatékonyabbá tenni az adóhatóság működését, milyen árfolyam segítheti a magyar gazdaság versenyképességét. Szó volt a hatékony illetve kevésbé eredményes élénkítő programokról, valamint arról, hogy Magyarországon nem az általános költségvetési engedékenység, hanem a célzott programok segíthetik a gazdasági fellendülést.

A Vértesi Erőmű Zrt. jövőjére, sorsára vonatkozó újságírói kérdésre a pénzügyminiszter azt válaszolta: nem lehet pusztán pénzügyi szempontok alapján döntést hozni. Tartós megoldásra van szükség, egy olyan átfogó tervre, amelyben minden tényezőt figyelembe vesznek a munkavállalók foglalkoztatásától kezdve Oroszlány távhőellátásáig.

MTI