2018. január 3. 05:10

Míg a karácsonyt a magyarok hagyományosan a tévék előtt töltik, addig az év utolsó napján ez kevésbé jellemző. A korábbi trend nem változott, ugyanakkor a statisztikák szerint sokan nosztalgiáztak Szilveszterkor.

Ahogy arról beszámoltunk egy héttel ezelőtt, december 24-én ezúttal a TV2 örülhetett annak, hogy a fél ország a Reszkessetek betörőkkel tölti a szentestét. Ezek után az sem nagy meglepetés, hogy karácsony első estéjén a vígjáték második része is remekelt. A Reszkessetek betörők 2 lett a kereskedelmi célcsoportban a legnagyobb nézettséget elérő műsor, azt azonban hozzá kell tenni, hogy az RTL Klubnak sikerült menteni a helyzetet a Hamupipőkének köszönhetően. A családi mozi ugyanis a rangsor második helyére került, a két film között minimális volt a különbség a 18-49 éves korcsoportban. A teljes lakosságot vizsgálva viszont fordított sorrend alakult ki, a Hamupipőke ugyanis megelőzte Kevinéket.


Érdekesség, hogy december 26-án ehhez képest visszafogottabb teljesítményt nyújtott mind a két nagy kereskedelmi tévé. Ugyanakkor az RTL a Szörny egyetem, míg a TV2 a Megjött apuci révén egy-egy toplistát műsort azért vetített. A karácsonyi napokat követően a TV2 „hétköznapi üzemmódba kapcsolt”, és az ünnepi időszakhoz képest jóval szerényebb számokat értek csak el. Pedig a csatorna elindította új vetélkedőjét amely a Piramis címet kapta. A műsor nem kifejezetten különleges, ugyanakkor emiatt a produkciót vádolta meg az RTL Klub lopással a TV2-t. Nem véletlenül, kisebb különbségek vannak csak a játékmenetben és a díszletek is hasonlítanak, annak ellenére, hogy olyan pletykák röppentek fel, hogy a koppintás kifejezetten gagyi lett. A legnagyobb különbséget talán a két műsorvezető jelenti, hiszen a TV2-nél Stohl András bíztatja a játékosokat, míg az RTL-en Sebestyén Balázs.

Az új vetélkedő persze inkább csak a januári műsorrend felvezetésére szolgált, amely némileg felforgatja a TV2 hétköznapi struktúráját. A csatornán januárban a játékoké lesz a főszerep, hiszen a Tények után hétköznap esténként 18:50-től a Piramis kerül adásba, amit a Pénzt, vagy éveket! követ 20:30-tól. Az életkor tippelős játékot egyébként tavaly az uborkaszezon kitöltésére dobták be, ám az akkori sikere meggyőzhette a csatorna illetékeseit, hogy érdemes továbbvinni.

Az új év az RTL Klub esetében az lesz egyelőre a legnagyobb változás, hogy nem indul új saját gyártású produkció. Így a csatorna korábban nagy sikerrel futó műsorai, az Éjjel-nappal Budapest és a Barátok közt jóval előbb kezdődnek, mint tavaly ősszel. A Híradót követően a Fókusz című magazinműsor megy majd, azt követően 19:25-től az ÉNB, majd 20:35-től a Barátok közt. Érdekes lesz, hogy a sorozatok vissza tudják-e hódítani azokat a nézőket, amelyek a késő esi időpontok miatt morzsolódtak le. Ha ez legalább részben összejön, akkor az év első hetében sem lesz esélye a kereskedelmi célcsoportban a TV2-nek arra, hogy túlszárnyalja a konkurensét.

Szilveszterkor is csattogtak a pofonok

Visszatérve az előző év végének tévés műsoraira, az RTL Klub meglehetősen sajátos stratégiát választott, amikor úgy döntött, Szilveszterkor gyakorlatilag egész napot a Bud Spencer-Terence Hill párosnak szenteli. A döntés azonban nem bizonyult rossznak, a bulikra való készülődés alatt délután futó Kincs, ami nincs volt a legjobban teljesítő film, amely mind a 18-49 éveseknél, mind a teljes lakosságban a tíz legnézettebb műsor közé került a múlt héten.

2017 utolsó hetében a kereskedelmi célcsoportban (18-49 évesek) az RTL Klub hat estét (19-23 óra között) nyert meg, míg a TV2-nek egy jutott. A főműsoridős sávban a piacvezetőt a tévé előtt ülők 14,8 százaléka nézte, a TV2 pedig átlagosan 12,5 százalékos közönségarányt ért el. Az RTL kábelcsatornái tovább távolodtak egymástól, a F+ kiugróan magas 7,4 százalékos közönségarányával szemben a Cool csak 2,9 százalékot tudott. Így utóbbit ismét megelőzte a Viasat3 is (3% SHR). A középmezőnyben a sereghajtó a Duna TV lett, amely a 18-49 éves tévénézők átlag 1,9 százalékát érdekelte.

mfor.hu