2011. március 2. 11:03

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa felhívta a kormányt és az önkormányzatokat a Duna-völgy jövőjének átgondolására és tervezésére, ami véleménye szerint azért is fontos, mert bár a magyarországi vízgyűjtő területén a folyó súlyosan terhelt, felbecsülhetetlen értékű felszín alatti ivóvíz-tartalékok találhatók itt.

Az ombudsman szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: Magyarországnak nincsenek olyan nemzetközi jogi kötelezettségei vagy a vízi szállítással kapcsolatos gazdasági érdekei, amelyek indokolnák a hajózási szempontok kiemelt kezelését a környezeti szempontokkal szemben. Kockázatosnak tartotta, hogy a Duna hajózhatóságával kapcsolatos magyar jogszabály jóval szigorúbb követelményeket támaszt, mint amilyenekre az országot a nemzetközi megállapodások kötelezik.

A bős-nagymarosi vízlépcsőrendszerről szóló jogvita kapcsán úgy vélte: Magyarországnak az igényét képező vízmennyiséget teljes egészében az eredeti folyómederbe kellene juttatnia, lemondva a bősi áramtermelésből való részesedéséről.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.