<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Munkabeszüntetéssel tiltakoznak a Honda dél-kínai összeszerelő üzemének dolgozói alacsony fizetésük miatt, miközben a cég elnöke napokkal ezelőtt közölte: 36 százalékkal növelni kívánja kínai gyártókapacitását - jelentette a kínai média pénteken.

A Nanhai Honda fosani (Foshan) gyárában csütörtökön dolgozók százai vonultak fel fehér munkaruhában, piros-fehér sapkában - sokan maszkban - béremelést követelve. A Kuangtung (Guangdong) tartományi üzemben egy dolgozó átlagosan 800-1.000 jüant (26-32 ezer forint) keres havonta.

A munkavállalók és a vállalat menedzsmentje közötti tárgyalások sikertelensége után a Honda Motor valamennyi kínai üzemében leállt a munka. Így Kuangtungban összesen négy gyárban, köztük ott, ahol az Accord szedánt és az Odyssey egyterűt gyártják, valamint Hupej (Hubei) tartományban is. Köztük van olyan, amelynek jelentős európai szállítási kötelezettségei vannak. A  sebességváltók utánpótlásának leállása miatt, a közép-kínai Vuhanban (Wuhan) lévő Dongfeng Honda gyárban is szünetel az összeszerelés. A cég egyelőre nem tudja mikor indulhatnak meg újra a gyártósorok.

A dolgozók elmondták, hogy valójában május 17-én kezdték a sztrájkot, amelyben közel kétezer ember vesz részt, de később ideiglenesen folytatták a munkát. Az egyik munkás arról is beszámolt, hogy sokan azért viselnek maszkot, mert a vezetők utasítására az utóbbi időben elkezdték fényképezni és videóra venni őket.

hirdetés

Egy másik alkalmazott, akinek 900 jüan a fizetése, azt nehezményezte, hogy a szállójukon két munkás kénytelen egy ágyon osztozni, továbbá a víz és az elektromos áram használatáért havonta 80 jüant levonnak a bérükből. "A vállalat beleegyezett abba, hogy 300 jüannal (közel ezer forint) felemelje a fizetésünket, de mi addig nem vesszük fel a munkát, amíg nem fogadják el a 800, vagy 1000 jüanos követelésünket" - jelentette ki.

A csütörtöki megmozdulásra két nappal azt követően került sor, hogy a Honda Motor elnöke Ito Takanobu Kuangtungban bejelentette, hogy 2012-ig 36 százalékkal bővíteni kívánják gyártókapacitásukat, ami azt jelenti, hogy két év múlva Japán második legnagyobb autógyára Kínában 830 ezer darab előállítására lesz képes.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.