<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A direkt marketing területén az online megoldások kerülnek középpontba, a 2011. január 1-től alkalmazható termékelhelyezés szabályozásában pedig több évbe kerülhet, mire tisztázódnak a fogalmak – derült ki a tegnap megrendezésre került a VIII. Mfor Marketing Konferencián.

Az online felületek térnyerésének, a közösségi oldalak megerősödésének köszönhetően lassan átalakulnak a vásárlói szokások is. Egy felmérés során ugyanis kiderült, hogy a válaszadók 97,1 százalékánál volt hatással a döntésre a digitális élmény. Így a marketingszakemberek is új feladatokkal szembesültek. A változó trendek mellett a konferencia központi témája volt a 15 év után újra bevethető termékelhelyezés a tévéműsorokban.

A médiaszolgáltatók számára jó lehetőségnek bizonyul az újra alkalmazható lehetőség a saját gyártású műsorokban, hiszen ezzel kompenzálni tudják az elmúlt időszakban csökkenő reklámbevételeiket. – mondta Németh Ottó, a Henkel Magyarország Kft. kozmetikai divíziójának marketing menedzsere. Ennek ellenére jelenleg a Médiahatósággal együtt kivárásra játszanak. Az ok a most még nem túl egzakt törvény és elbírálás.

Homályos termékelhelyezési szabályozás

Hiába zajlanak már az ellenőrzések a Médiahatóság részéről, még most is folyamatos konzultációk vannak a médiaszolgáltatók képviselőivel annak érdekében, hogy a szabályozás egyértelmű, könnyen betartható legyen, ugyanakkor a műsorok élvezeti értéke se csökkenjen.
A termékelhelyezés szabályosságának ellenőrzésével kapcsolatban két sarkalatos pont merült fel. Az egyik nagy kérdést az jelenti, hogy mi alapján, hogyan kívánják eldönteni az ellenőrzést végző jogászok, hogy egy-egy megjelenítésre mikor került indokolatlanul nagy hangsúly, vagy mikor válik mesterkéltté és erőltetetté. Dr. Drotár Annamária, az NMHH médiafelügyeleti jogi munkatársa szerint akár több évbe is beletelhet, mire a gyakorlatnak köszönhetően letisztázódnak az egyes fogalmak. (Ez azt is jelentheti, hogy a médiaszolgáltatók költségén alakulhat ki a végleges verzió.)
A másik kulcsfontosságú, ám homályos része a dolognak az, hogy vajon tetten érhető-e az ingyenesség. Bár Drotán Annamária szerint a médiaszolgáltatóktól bekérhetők majd a szerződések, a gyakorlat egyelőre bizalmi kérdéssé avanzsálja ezt a pontot. Állítása szerint ugyanis abban bíznak, hogy a médiaszolgáltatók partnerei lesznek a hatóságoknak ebben az ügyben.

Nehezen mérhető eredmény

A product placement trend hatékonysága számszerűleg jelenleg nehezen mérhető, bár már léteznek olyan szemmozgást figyelő szoftverek, melyek azt vizsgálják, hogy a nézők a képernyő melyik részére helyezett termékre figyelnek a legtöbb ideig. Az azonban már kiderült, hogy ha választani kell a csak reklámokban történő megjelenés, vagy az ezzel kombinált termékelhelyezés között, az utóbbi hatékonyabbnak bizonyul – mondta dr. Papp-Váry Árpád, a Budapesti Kommunikációs Főiskola dékánja.

„Minden digitál direkt marketing”

A közösségi oldalak (Facebook, iWiW) terjedése, és az, hogy a cégek igyekeznek aktívan részt venni a közösségi megjelenésben a direkt marketing tevékenységét is átalakította. Teljesen új generáció alakult ki ennek nyomán, új szempontok kerültek a képbe, és új faktorokat kellett beépíteni a korábbi megoldásokba. Ennek köszönhetően a direkt marketing már nem csak az értékesítésről szól. A régi trendek újra gondolását jelentik a digitális szolgáltatások, és mára a valósidejűség vált a legfontosabb tényezővé. Ez pedig nagy kihívást jelent a cégek számára – mondta Czirják István, a Sony Central és Southeast Europe Kft. VAIO üzletág vezetője. Az online közösségnek köszönhetően ugyanis folyamatos kommunikációt kell fenntartani, ami állandó figyelmet és azonnali reakciókat követel meg a márka részéről. A hatékonyság érdekében figyelni kell a fogyasztók csatorna preferenciáját, hogy milyen felületen akarnak kapcsolatba lépni a márkával, az egyes csatornák közötti mozgást pedig egyszerű azonosítással érdemes megoldani.

Sikeres példák

A direkt marketing digitális felhasználására Czirják István jó példaként említette a Wallmart Facebook-tevékenységét, melynek keretén belül minél több „lájkot” kap az oldal, annál olcsóbban lehet hozzáférni egy felkínált nagy értékű termékhez. A FriendStore a közösségen belüli villámgyors információáramlásra alapozott. Az oldal működtetői ugyanis egy olyan modult is beépítettek, mely a fogyasztó által megnézett termékekhez hozzácsatolja azokat az ismerősöket, melyek már vásároltak az adott termékből. Ezzel az érdeklődő számára hiteles és megbízható információforrást mutat.

Székely Sarolta

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.