TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. április 3. 09:28

Egy év alatt több mint háromszorosára emelkedhet a cég által fizetendő adó a hétfőn elfogadott törvénymódosítás értelmében. Pedig a repteret üzemeltető társaság már 2010-ben is veszteséges volt, így erősen kérdéses, miből tudja majd kigazdálkodni a több milliárd forintos tételt. Mfor.hu-háttér.

2,25 milliárdot kellene fizetni

Hétfőn fogadta el a parlament a helyi adókról szóló törvény módosítását, melynek alapján várhatóan milliárdos telekadót kell majd fizetnie a Budapest Airportnak. Az előterjesztéshez Riz Levente XVII. kerületi polgármester nyújtott be egy módosító javaslatot, melynek értelmében a jövőben a repülőterek területének meghatározott része is teleknek minősül, vagyis helyi adót kell majd fizetni utána. A módosító javaslattal a kormány képviselője nem értett egyet a költségvetési bizottság ülésén, ennek ellenére a testület megszavazta a javaslat támogatását, így kerülhetett hétfőn a parlament elé.

Az origo.hu már korábban írt arról, hogy mivel a repülőterek többsége önkormányzati tulajdonban van, ezért a most elfogadott módosítás lényegében csak a Liszt Ferenc-repülőteret üzemeltető Budapest Airportot érinti. A cég a német Hochtief-csoport tagja.

A módosító javaslat benyújtása után a Budapest Airport közleményt adott ki, melyben azt hangsúlyozta, hogy 2011-ben 675 millió forint (2,4 millió euró) telekadót fizetett, ezt a tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítás már 1,6 milliárd forintra emelte. A most megszavazott újabb adóemeléssel a cég számításai szerint 2,25 milliárd forint (7,9 millió euró) lesz az általuk fizetendő adó, ami a tavalyi összeg 330 százaléka.

"Miközben az egész magyar légiközlekedés eddigi legsúlyosabb válságát éli és az iparághoz kapcsolódó vállalatok – köztük a Budapest Airport – a puszta túlélésükért küzdenek, a telekadó prés további szorítása súlyos károkat okoz. A nemzeti légitársaság csődje nyomán több ezer munkahely került veszélybe a légiközlekedésben, az idegenforgalomban és a szállodaiparban Magyarországon. Ebben a helyzetben gyors, átgondolt és hatékony lépésekre lenne szükség, nehogy a Malév-dominó másokat is maga alá temessen" - figyelmeztetett közleményében a BA.

Már így is veszteséges a cég

A legfrissebb elérhető cégadatok szerint a Budapest Airport árbevétele 2010-ben 162,7 millió euró volt az előző évi 155,1 millió euró után. Emellett a társaságnak volt 6,1 millió eurónyi "egyéb bevétele" is. Az üzemi tevékenység eredménye még mindig 50,7 millió eurós nyereséget mutatott 2010-ben a reptérnél, ezt azonban a pénzügyi műveletek eredménye 86,5 millió euróval rontotta.

A pénzügyi műveleteken belül a nagyobb részt a fizetendő kamatok és kamatjellegű ráfordítások tették ki, melyek 50,1 millió eurót tettek ki. Érdekesség, hogy a Budapest Airport ezt teljes egészében kapcsolt vállalkozásnak fizette ki. Ez lényegében a tulajdonos német Hochtief magyar leányvállalatától, az Airport Hungary Tanácsadó Kft-től kapott tulajdonosi kölcsön visszafizetését jelentette. Utóbbi cég egyébként már üzemi szinten is minimális, 700 ezer eurós veszteséget termelt 2010-ben, míg a mérleg szerinti eredménye 9,1 millió eurós mínuszt mutatott. A pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai 2010-ben 38,6 millió euróra rúgtak a Budapest Airportnál az előző évi 25,8 millió euró után.

A fentiek után az üzemi nyereség és a jelentős pénzügyi veszteség eredőjeként a társaság mérleg szerinti eredménye 36,4 millió eurós veszteséget mutatott. Vagyis ebből kellene kigazdálkodniuk még további 5,5 millió eurót, ugyanis ennyivel emelkedik a telekadó összege.

A kormány tárgyalási pozícióját erősítheti

Elképzelhető, hogy a most megszavazott módosítással a kormány tárgyalási pozícióját szeretné erősíteni. Korábban ugyanis Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos is elismerte, hogy a 2007-ban aláírt vagyonkezelői szerződésnek van egy záradéka, melynek értelmében a Malév felszámolása esetén senior adósság és a tőkejuttatás 97 százalékát, vagyis másfél milliárd eurót és 464 milliárd forintot, összesen tehát közel 800 milliárd forintot kell visszafizetnie az államnak az üzemeltető Hochtief felé. Talán nem véletlen, hogy a két hónapja leállított nemzeti légitársaság felszámolása továbbra sem indult el, mivel ez a kötelezettség akkor terhelné az államot.

Vagyis könnyen lehet, hogy a kormány tárgyalásra készül a Hochtief képviselőivel az ominózus záradék ügyében, és az adóemeléssel próbál egy ütőkártyát a kezében tartani. A Malév csődje óta egyébként olyan sajtóhírek is megjelentek, hogy az említett záradék nem konkrétan a légitársasághoz, hanem a reptér forgalmának csökkenéséhez kapcsolódik. A Malév bedőlése után pedig a fapados légitársaságok azonnal bővítették budapesti kapacitásukat, így akár meg is úszhatja az állam, hogy fizetnie kelljen a németeknek.

Beke Károly

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.