2010. március 1. 13:21

Az idén februárban 56 százalékkal, az év első két hónapjában pedig 58 százalékkal csökkent a Magyarországon forgalomba helyezett személyautók száma az előző év azonos időszakához képest.

Februárban összesen 3043, míg 2010 első két hónapjában 5820 darab személyautót adtak el az értékesítők - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn. A februári és az első kéthavi adatok alapján szintén 60 százalék körüli visszaesés volt a kishaszonjárművek piacán. Februárban 508, január-február során pedig 1064 darab kishaszonjármű kelt el.

Az év második hónapjában 12 százalékkal 171 darabra nőtt viszont a nagyhaszon járművek értékesítése, az első kéthavi eredmények alapján azonban 20 százalékos visszaesés tapasztalható e kategóriában, a 2009-es adatokhoz képest.

A motorkerékpárok értékesítésében mindkét vizsgált időszak során 50 százalék körüli visszaesés volt látható, februárban 110, január-február során 183 darab motorkerékpárt helyeztek forgalomba.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesület már korábban jelezte, hogy 2010 első hónapjaiban az előző év hasonló időszakához képest kisebb értékesítési darabszámok várhatók, mivel 2009 első harmadában jelentős árengedménnyel készletcsökkentő akciók zajlottak. Az egyesület az idei év második félévében várja a forgalom növekedésének megindulását.

A keddtől hatályba lépő vevőfinanszírozással kapcsolatos kormányrendelet és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ajánlása tovább szigorítja a hitelezési feltételeket, ami a gépjármű forgalmazás területén jelentős nehézségekkel jár - olvasható az MGE közleményében.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.