2001. február 14. 11:00

Tőzsdék az amerikai gazdasági események, a Federal Reserve elnökének nyilatkozata és a most publikált vállalati eredmények tükrében.

A mai gazdasági híreket elsősorban a tőzsdei cégek gyors-jelentései uralják. A ma publikált tavalyi negyedik negyedéves illetve éves adatok azonban az estek többségben csalódást okoztak mind az elemzőknek, mind a befektetőknek. Ezekkel párhuzamosan az amerikai gazdaság gyengélkedése is aggodalommal tölti el a szakembereket.

Noha tegnap az USA jegybankjának a Fed-nek az elnöke Alan Greenspan beszédében ismét ígéretet tett arra, hogy további kamatcsökkentések várhatók. Úgy vélte, hogy az amerikai gazdasági növekedés 2-2,5 százalékos lehet 2001-ben, a befektetők mégsem nyugodtak meg hiszen előbb a drasztikus kamatcsökkentés eredményét, az ismételten beinduló gazdasági növekedést szeretnék látni. Az óvatosságot erősítheti néhány a napokban közölt makrogazdasági adat, amelyek továbbra is "lebegtetik" az inflációs veszélyt, amely ellen a tavalyi évbe Greenspan éppen a kamatlábak növelésével próbált fellépni.

A hazai helyzet sem megnyugtató, az inflációt továbbra sem sikerül megszelidíteni, mint azt tegnap a KSH jelentette, tíz százalék felett maradt. Az elemzőket különösen aggasztotta, hogy a "tisztított fogyasztói kosár" a core-infláció is jelentős növekedést mutatott.

A negatív szentimentre a koronát a ma közölt cégeredmények tették fel. Sajnos néhány kisebb, kevésbé jelentős céget leszámítva csak az OTP illetve - az eredményét már korábban közlő - Richter tudott a várakozásoknak megfelelni, a többi cég ezektől több esetben (Matáv, TVK, Borsodchem) jelentősen elmaradt.

Ezek tükrében a szakemberek többsége kivárást, illetve eladási javaslatokat tesz a részvényeket illetően. Vásárlási javaslatot a nemzetközi példákkal analóg módon csak az úgynevezett defenzív szektorok (ide lehet sorolni a Richter - gyógyszeripar, és az OTP - bankszektor) papírjaira tesznek.

A megrögzött tőzsdézőknek talán csak a híres guru André Kosztolányi szavai adhatnak bizakodást, aki a "jó hirre eladni, ágyúdörgésre venni elvet" követte.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!