2015. január 19. 18:37

Gyakran hallani egy-egy régebbi okostelefon vagy tablet használójától, hogy „jó még ez nekem”, nem cserélem le”. Sok esetben persze ez a „nincs pénzem újabbra” szinonimája, de a felmérések szerint egyre többen halasztják el kütyüik lecserélést, vélhetően azért, mert igazán nagy fejlesztéssel nem rukkoltak elő a gyártók az elmúlt években.

Kevés nagyobb közhely létezik annál kütyütémában, minthogy az iPhone 2007-es megjelenése újraértelmezte az iparágat. De valóban, azóta nem igazán tudtak hasonló volumenű újítással előrukkolni a gyártók, akármennyire is szeretnék velünk elhitetni, hogy aktuális csúcskészülékük „forradalmi változást hoz az életünkbe”.

Persze a vállalatok eladási statisztikái folyamatos növekedést mutatnak, de ezt nagy részben olyan fejlődő piacok mozgatják, mint Kína, India, vagy Kolumbia. A fejlett országokban viszont ahogy elül a "hype" egy-egy készülékkel kapcsolatban egyre inkább a racionális döntés kerül előtérbe, legalábbis erre utal az a felmérés, amelyről az eMarketer adott hírt.

A tavaly novemberben készült kutatás legfontosabb megállapítása, hogy a „nagy négyes”, vagyis az okostelefonok, a tabletek, az okos TV-k és laptopok szegmensében egyre kevesebben tervezik, hogy a következő egy évben újat vásárolnak. A telefonok esetében még nem olyan vészes a helyzet, hiszen a 2013 novemberi állapothoz képest mindössze 4 százalékponttal csökkent a „cserélők” aránya, de 54 százalékkal, még mindig többségben vannak. A tabletek esetében ugyanakkor 44-ről 38-ra esett az arányuk, ami nem is csoda, hiszen a tartalomfogyasztásra szánt eszközök valóban hosszabb élettartamúak, mint a mobilok.

Egyre kevesebben tervezik lecserélni kütyüjeiket a következő 12 hónapban
(Forrás: eMarketer)

A TV-k esetében 44-ről 36 százalékra zuhant az arány egy év alatt, a laptopoknál pedig 41-ről esett szintén 36 százalékra.

A további szórakoztatóelektronikai-eszközök között is inkább azok vannak többségben, ahol egyre kevesebben váltanának. A kevés kivétel közé tartoznak a játékkonzolok, vélhetően azért, mert az Xbox One és a PS 4 most érkeztek el oda, hogy már érdemes legyen beruházni rájuk, bár a 26 százalék nem mondható túl magasnak. Érdekesség, hogy hagyományos TV készülékek cseréjét 2013-ban még 17 százalék tervezte, tavaly pedig már csak 1, vagyis ezeknek végleg leáldozott.

Visszatérve a telefonokra, az idei évben az iPhone méretnövekedése még megtolhatja a lecserélési kedvet, legalábbis az Apple fanok között, de ha jövőre csak egy erősebb készülék vagy kicsivel vékonyabb érkezik, nem biztos, hogy sokan vágynak majd a legdrágább kivitelre. Ugyan ez a helyzet az iPad-el is, amelyből a második generáció még mindig a futtatja a legújabb operációs rendszert (iOS 8), így sokan nem biztos, hogy racionális döntésnek tartják az újabb generáció beszerzését.

Szász Péter
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.