2011. január 25. 12:39

Eladhatja az osztrák Volksbank AG a nemzetközi fiókhálózatát összefogó Volksbank Internationalt; ezzel a lépéssel gazdát cserélhet a Volksbank Magyarország.

Az fn.hu kedden azt írta: Walter Gröblinger, az osztrák Volksbank AG szóvivője megerősítette, hogy napirenden van a lehetséges eladás. A szóvivő az internetes lappal közölte, hogy a Volksbank International mellett a csoport nemzetközi lízingcége, a VB-Leasing International Holding GmbH is az értékesítés tárgya lehet. Hozzátette: több potenciális vásárló is bejelentette az érdeklődését, ami a Volksbank AG szerint azt jelzi, hogy mindkét cégnek vonzó piaci pozíciója van.

A cikk emlékeztet: tavaly decemberben röppent fel először Bécsben az a híresztelés, miszerint az osztrák Volksbank AG eladja a Volksbank nemzetközi fiókhálózatát összefogó Volksbank International 51 százalékát. Megjegyezi azt is, hogy a Volksbank Magyarország kisebb török és olasz részesedés mellett 95,4 százalékban a Volksbank International tulajdona.

A bécsi központú, 1991-ben alapított nemzetközi csoport kilenc kelet-európai országban rendelkezik összesen 573 fiókkal, Magyarországon 70-nel, és összesítve 13,9 milliárd eurós mérlegfőösszeggel a bankcsoport jelentős szereplő a régióban, legnagyobb hálózata a román, míg a magyar és a cseh cég a második, illetve harmadik legnagyobb.

Az fn.hu a lehetséges vevőkről annyit ír: a nemzetközi sajtó szerint az orosz Sberbank is az érdeklődők között van, a találgatások szerint a szintén osztrák Erste is járt az adatszobában, és van olyan értesülés is, amely szerint a Volksbank International egyik kisebbségi tulajdonosa, a francia BPCE is érdeklődik a többségi pakett megszerzése iránt.

MTI