<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Magyar Villamos Művek szakszervezeteinek szövetsége Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek írt levélben arra kérte a kormányfőt, hogy az Új Tulajdonosi Program (ÚTP) keretében a rendszerirányító Mavir Zrt.-ből is csak legfeljebb 25 százalék mínusz egy szavazat tulajdont megtestesítő részvénycsomagot adjanak el.

Az ÚTP részleteiről augusztus 31-én Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta, hogy a tervek szerint a Mavir legalább 25 százalék mínusz egy, de legfeljebb ötven százalék mínusz egy szavazati jogot biztosító részvényeit jövő szeptember 30-ig jegyezhetnék a befektetők, míg a Mavirt birtokló Magyar Villamos Művek Zrt.-ből 25 százalék mínusz egy szavazat tulajdont jelentő részvénycsomagot lehet majd jegyezni a jövő év november 30-ig.

Az MTI-hez is eljuttatott levél emlékeztet arra az 1995-ben megkötött megállapodásra, amely szerint a privatizáció során a dolgozók kedvezményes részvényvásárlási programban vehetnek részt. A szakszervezeti szövetség megfogalmazása szerint az ÚTP-ben ez a program fejeződik be az MVM és a Mavir részleges privatizációjával.

A napokban jelent meg az a kormányrendelet, ami szerint a Mavir részvényeit az MVM értékesíti a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn (MNV) keresztül, így annak értékesítése a jogszabályok szerint közvetlenül nem állami tulajdon eladását jelenti. Ebben az esetben a kedvezményes dolgozói részvényjuttatásra azonban nincs lehetőség.

Major Gábor szakszervezeti elnök-helyettes az MTI kérdésére elmondta, hogy előzetes tárgyalásokat már folytattak erről a témáról a kormánnyal és ígéretet kaptak arra, hogy az 1995-ben kötött megállapodásban foglaltakat teljesítik az ÚTP-ben is.

A levél felhívja a figyelmet arra, az ebben a témában is érvényes megállapodásra, amely konzultációt ír elő a villamosenergia-ipari ágazati szakszervezetek valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium és a Magyar Energia Hivatal között.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.