<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Szerdán jelentették be, hogy újabb céggel gyarapodott az állami vagyon. A cég beszámolójából viszont kiderül, hogy a hajóflotta közel fele jelzáloggal terhelt. A számadatok között azonban akadnak ennél sokkal biztatóbbak is.

Szerdán délelőtt jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megvásárolta a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. 51 százalékos tulajdonrészét, amivel az MTI tudósítása szerint egy versenyképes cégben szerzett döntő tulajdonhányadot az állam.

Jelzáloggal terhelt hajók

Tette mindezt a miniszter a Budapest Konferencia és Rendezvény Hajón, mely a megvásárolt cég tulajdonában áll. És hat másik vízi járművel együtt jelzáloggal terhelt - legalábbis a társaság 2012-es beszámolója alapján. A Mahart PassNave honlapja szerint pedig összesen 18 hajóval rendelkeznek. Ezek alapján akár megint ki lehetne jelenteni némi szarkazmussal karöltve, hogy "jól bevásárolt" az állam, de összességében a cég nem teljesít rosszul. Sőt, százmilliós osztalékokat fizet ki minden évben a tulajdonosoknak. 

Százmilliós osztalékok

Az állam tehát ezúttal nemcsak versenyképes, de igencsak nyereséges cégben szerzett többségi részesedést. A Mahart PassNave beszámolói alapján jellemzően százmilliós osztalékot tudnak fizetni a tulajdonosoknak, persze ennek javarészt az az "ára", hogy adott években a cég teljes nyereségét kiveszik. Történt ez a legutóbbi öt évben is: tavaly például 333,7, 2011-ben pedig 120,2 millió forint fizettek ki a tulajdonosoknak. 2000 óta - eddig találtunk cégbeszámolókat - közel 1,5 milliárd forintot tudtak még visszaosztani a társaság tulajdonosainak. Ráadásul 2007 előtt jellemzően még nem vették ki a teljes nyereséget, pár 10 milliókat mindig benthagytak, ami a Mahart PassNave eredménytartalékát gyarapította. Ami egyébként a bevételeket illeti, elmondtható, hogy konstans 2 milliárd forint körüli bevételre tudnak szert tenni, mely nagyjából azonos arányban tevődik össze a belföldi és az exportértékesítésből.

Szigorúan csak a 2012-es évet tekintve a bevételekkel szemben 1,3 milliárdos anyagjellegű és 475 milliós személyi jellegű ráfordítás merült fel, így üzemi szinten 405 milliós nyereséget tudott generálni a cég tevékenysége. Tavaly egyébként átlagosan 107 főt foglalkoztatott a társaság, kiknek teljes bérköltsége 320 millió forintot tett ki. Az üzemi nyereséget a pénzügyi és a rendkívüli eredménysoron szereplő veszteség mérsékelte, így adófizetési kötelezettségének alapja 344,7 millió forint volt. Ebből 11 millió jutott az állami kasszába.

Növekvő eladósodottság

Ami a kötelezettségeket illeti, a tavaly év végi záróállomány az előző évinél több, 1,134 milliárd forint volt. Ez nagyobb részt hosszú lejáratú hitel- és lízingtartozást jelent.

2012-ben a társaság eladósodottsága, vagyis a kötelezettségek és az eszközérték aránya 48 százalék volt, ami növekvő eladósodási ütemet sugall, hiszen 2011-ben még ez az arány "csak" 37 százalékon állt. A tavalyi évben a nettó eladósodottság, vagyis a kötelezettségek követelésekkel korrigált értéke a saját tőke arányában 80 százalékos volt. Mindezekből arra következtethetünk, milyen arányban működik a társaság idegen források segítségével.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.