2016. szeptember 13. 06:25

Száznegyvenöt dolgozójától válik meg az állami média – számolt be a Népszabadság. Vaszily Miklós vezérigazgató bejelentette a csoportos létszámleépítést.

Kétezer munkatársából 145-öt küld el a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezető Alap (MTVA) – értesült a Népszabadság. Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató a cég üzemi tanácsának írt levelében a működtetési és munkafolyamatok racionalizálásával, a bérköltség csökkentésének szükségességével indokolta az újabb csoportos leépítést. Öt év alatt ez a hatodik elbocsátási hullám, a folyamat 2011-ben indult, amikor 900, majd utána évente 100-200 fővel karcsúsított az állami médium.

A cég összes dolgozójának bére és azok járulékai évente meghaladják a 15-16 milliárd forintot, az MTVA vezetése az ismétlődő elbocsátásokkal ezt az összeget próbálja meg lejjebb faragni.

A lap beszámolója szerint az elbocsátás nem érinti a legújabb csatornákat, így a sportműsorokat adó M4-et és a kulturális-ismeretterjesztő M5-öt. Az MTI-t és a rádiót azonban igen. Utóbbi három épületét elveszíti, az ott dolgozok egy része a Kunigunda utcába költözhet át, a többieket elbocsátják, írja a Népszabadság.

A hírre reagálva az MTVA által délután kiadott közleményben úgy fogalmaznak, hogy a pénzügyi költségek csökkentése nem csupán a munkavállalókon történő spórolást jelenti. Vaszily Miklós vezérigazgató határozott elvárása, hogy minden büdzsét "fogni kell", sehol sem lehet túlköltés, ezért mindenhol 10-20 százalékos tartalékot kell képezni. Ezekre a tartalékokra úgy kell tekintenie minden vezetőknek, hogy azok „nem is léteznek”, minden költséget, beszerzést a 10-20 százalékos tartalékolás mellett kell betervezni.

Az MTVA-nál a vezérigazgató felügyeletével folyamatosan zajlik egy belső hatékonyságmérés, hogy a szervezet költséghatékonyabban működjön. A közleményben úgy fogalmaznak, ez a belső folyamatvizsgálat minden nagyvállalatnál bevett gyakorlat, hiszen egy nagy szervezet képes szinte magától is egyre nagyobbra hízni, miközben a hatékonysága csak romlik.

Ennek a vizsgálatnak az eredménye, hogy 125 fős leépítésre kerül sor, de ez a legkevésbé a gyártási területeket érinti, sokkal inkább az adminisztratív területet (backoffice), a rádiós területet, és az MTI-t. A csoportos létszámleépítés célja a hatékonyság növelése, a párhuzamosságok megszüntetése és a költséghatékonyabb működés.