2008. július 4. 06:44

A Mol április 23-i közgyűlésének valamennyi határozatát hatályon kívül helyeztetné az OMV abban a perben, melyet a magyar olajipari vállalat ellen indított - írja a Népszabadság.

Az ügyben a Fővárosi Bíróság az első tárgyalási napot január 21-ére tűzte ki. Az OMV még május 19-én jelentette be, hogy beperli a Molt, mivel a társaság közgyűlésének határozatait olyan részvényesek - köztük a Magnolia, az OTP, az ING Bank, az MFB Invest, a BNP Paribas és a cseh villamos művek (CEZ) - támogatásával fogadták el, amelyek az osztrák vállalat szerint nem szavazhattak volna, mivel a számukra kölcsönadott Mol-papírok valójában saját részvények voltak, azaz voksolásra nem jogosították fel tulajdonosaikat.

Az OMV emellett kezdeményezte egy különleges könyvvizsgáló bírósági kinevezését is, akinek az lenne a feladata, hogy átnézze és véleményezze a Mol és az említett részvényesek közötti megállapodásokat.

Ugyancsak tegnap jelentette be a Mol, hogy visszakerültek hozzá azok a részvények, melyeket az OTP-nek és az MFB Investnek adott kölcsön. Mivel a Mol tulajdonában lévő saját részvényekkel nemcsak szavazni nem lehet, de osztalékot sem lehet felvenni utánuk, így a Mol által a tavalyi nyereség után kifizetett idei osztalék részvényenként 883 forintra nőtt. Az osztrák nemzeti olajtársaság által indított per egyébként hatással lehet az osztalékra is, hiszen annak mértékéről is a közgyűlésen született döntés - számol be a Népszabadság. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.