Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az ausztráliai WildHorse Energy Ltd. négy területen kapott uránkutatási engedélyt a Pécsi Bányakapitányságtól még a múlt év végén - közölte Kereki Ferenc bányakapitány.

Az ausztrál cég a hétfőn közzétett 2010-ig szóló uránbányászati terveiben említi a magyarországi projekteket, kifejezve a reményét, hogy azok a következő két évben a megvalósíthatósági szakaszba juthatnak. Kereki Ferenc bányakapitány közlése szerint az ausztrál cég a pécsi, a dinnyeberki, a bátaszéki és a máriakéméndi területen kapott kutatási jogot négy évre, azaz 2010-ig. A kutatási időszak, bizonyos feltételek megléte esetén, további kétszer két évvel meghosszabbítható - magyarázta a bányakapitány.

A hazai megkutatott uránvagyon mennyisége üzleti titok - válaszolta az MTI kérdésére Kereki Ferenc. A hazai uránybányászat időszakában, 1956 és 1997 között közel mintegy 21 ezer tonna fémuránt hoztak a felszínre.

A WildHorse közlése szerint összesen 420 négyzetkilométer területen kutathatnak. Információik szerint mintegy 18400 tonna fémurán maradt a bezárt pécsi uránbányában és további 12995 tonna megkutatott mennyiség van a többi területen. A pécsi területen 600 és 1200 méter között folyt az uránbányászat 1956 és 1997 között. A korábbi tájékoztatás szerint a bányabezárás időszakában a Mecsekurán Kft. kilogrammonként 60 dollárért termelt ki egy kilogramm tiszta uránércet, miközben a világpiaci ár kilónként 15-20 dollár volt. A jelenlegi világpiaci ár meghaladja a 130 dollárt kilogrammonként.

A dinnyeberki térségben 40-50 méter mélységben folyt már próbatermelés, de a kis telephely miatt nem volt gazdaságos a termelés. Bátaszéken és Máriakéménden pedig még nem volt termelés.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.