2000. december 20. 11:00

Kijelölték az EU-normatívák jegyében jövőre indítandó hároméves útburkolat-megerősítési program szakaszait.

Kijelölték az EU-normatívák jegyében jövőre indítandó hároméves útburkolat-megerősítési program szakaszait -- értesült lapunk. A beruházás 22 milliárdos összköltségének finanszírozása azonban még bizonytalan. A remélt ISPA-támogatás társfinanszírozása ugyanis nem szerepel a kétéves költségvetésben.


Az EU-szabványoknak megfelelően a tehergépjárművek hazánkban megengedett legnagyobb tengelyterhelését (a gépjármű egy tengelyére nehezedő súlyt) 10-ről 11,5 tonnára kell növelni. Az EU-előírások bevezetése becslések szerint csak a néhány ezer kilométeres tranzitútvonalon is több száz milliárd forintba kerül.

Az országos főúthálózat egyes elemeinek 11,5 tonnás tengelyterhelésre történő burkolatmegerősítésére, -korszerűsítésére jövőre hároméves program indul, tudta meg a Világgazdaság. Ennek előkészítéseként az Állami Közúti Műszaki és Információs Kht. pályázatot írt ki a tervek elkészítésére.

A hároméves útburkolat-megerősítési program 466 kilométernyi úthálózatot érint és 22 milliárd forintot igényel, tudtuk meg. Finanszírozásához 8,3 milliárd forint ISPA-támogatásra számítanak. Erről a jövő év első negyedében várható döntés. A többit -- információink szerint -- döntően hitelből fedezik.

Az EU a saját pénzügyi eszközeivel támogatott fejlesztési programjainak előkészítésében és megvalósításában elsősorban az Európai Beruházási Bankkal (EIB) működik együtt. Az ISPA-támogatásra számot tartó magyarországi projektek -- közöttük az útburkolat-megerősítési program -- esetében is egyeztetnek az EIB bevonásának a lehetőségeiről, a költségvetés társfinanszírozási hányadának hitellel történő fedezéséről, értesültünk.

A hároméves útburkolat-megerősítési programban szereplő útvonalak (zárójelben az érintett kilométerszelvények):
2-es főút Vác--Parassapuszta (40--79) között
3-as főút Nyékládháza--Tornyosnémeti (171--246) között, Miskolc átkelési szakasz kivételével
6-os főút Budapest--Szekszárd (18--140) között
35-ös főút Nyékládháza--Debrecen (0--78) között
42-es főút Püspökladány--Biharkeresztes (8--57) között
47-es főút Debrecen--Berettyóújfalu (5--35) között
56-os főút Szekszárd--Udvar (4--55) között.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.