TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Kijelölték az EU-normatívák jegyében jövőre indítandó hároméves útburkolat-megerősítési program szakaszait.

Kijelölték az EU-normatívák jegyében jövőre indítandó hároméves útburkolat-megerősítési program szakaszait -- értesült lapunk. A beruházás 22 milliárdos összköltségének finanszírozása azonban még bizonytalan. A remélt ISPA-támogatás társfinanszírozása ugyanis nem szerepel a kétéves költségvetésben.


Az EU-szabványoknak megfelelően a tehergépjárművek hazánkban megengedett legnagyobb tengelyterhelését (a gépjármű egy tengelyére nehezedő súlyt) 10-ről 11,5 tonnára kell növelni. Az EU-előírások bevezetése becslések szerint csak a néhány ezer kilométeres tranzitútvonalon is több száz milliárd forintba kerül.

Az országos főúthálózat egyes elemeinek 11,5 tonnás tengelyterhelésre történő burkolatmegerősítésére, -korszerűsítésére jövőre hároméves program indul, tudta meg a Világgazdaság. Ennek előkészítéseként az Állami Közúti Műszaki és Információs Kht. pályázatot írt ki a tervek elkészítésére.

A hároméves útburkolat-megerősítési program 466 kilométernyi úthálózatot érint és 22 milliárd forintot igényel, tudtuk meg. Finanszírozásához 8,3 milliárd forint ISPA-támogatásra számítanak. Erről a jövő év első negyedében várható döntés. A többit -- információink szerint -- döntően hitelből fedezik.

Az EU a saját pénzügyi eszközeivel támogatott fejlesztési programjainak előkészítésében és megvalósításában elsősorban az Európai Beruházási Bankkal (EIB) működik együtt. Az ISPA-támogatásra számot tartó magyarországi projektek -- közöttük az útburkolat-megerősítési program -- esetében is egyeztetnek az EIB bevonásának a lehetőségeiről, a költségvetés társfinanszírozási hányadának hitellel történő fedezéséről, értesültünk.

A hároméves útburkolat-megerősítési programban szereplő útvonalak (zárójelben az érintett kilométerszelvények):
2-es főút Vác--Parassapuszta (40--79) között
3-as főút Nyékládháza--Tornyosnémeti (171--246) között, Miskolc átkelési szakasz kivételével
6-os főút Budapest--Szekszárd (18--140) között
35-ös főút Nyékládháza--Debrecen (0--78) között
42-es főút Püspökladány--Biharkeresztes (8--57) között
47-es főút Debrecen--Berettyóújfalu (5--35) között
56-os főút Szekszárd--Udvar (4--55) között.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.