2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Royal Bank of Scotland (RBS) által vezetett banktrió, melyhez a spanyol Santander és a holland-belga Fortis tartozik még, 75 milliárd eurós (azaz 98 milliárd dolláros) vételárat javasol a holland ABN AMRO számára, komolyan veszélyeztetve a már elfogadni látszott egyesülést a holland bankóriás és a brit Barclays között.

Az RBS csoport részvényenként 39 eurót kínál az ABN AMRO-nak; ennek 70 százalékát készpénzben, 30 százalékát RBS részvényekben fizetnék ki. Az ajánlat 13 százalékkal magasabb, mint a Barclays tétje.

A hír hatására az ABN AMRO árfolyama több mint öt százalékkal 37,2 euróig emelkedett. Amennyiben sor kerül rá, a bank felvásárlása - bárki legyen is a vevő - minden idők legnagyobb banküzlete lesz.

Elemzők szerint most kizárólag a gazdasági racionalitás működik, így a "labda a Barclays térfelén pattog", de aligha valószínű, hogy javítani tudja eddigi ajánlatát.

Az RBS csoport hangsúlyozta, hogy ajánlatának véglegesítése előtt meg kell ismernie az ABN AMRO könyveit, és a chicagói LaSalle Banknak a holland társaság birtokában kell maradnia.

Az ABN AMRO 21 milliárd dollárért adná el a LaSalle-t a Bank of Americának; az elállási díj 200 millió dollár. Sokak szerint éppen a versenyző ajánlatok megakadályozása az ügylet célja, mert elemzők szerint az RBS csoport feldarabolná az ABN AMRO-t, és a LaSallet maga az RBS venné át.

Az ABN AMRO egyik meghatározó tulajdonosa, a brit TCI fedezeti alap határozottan javasolja az RBS csoport ajánlatának elfogadását.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!