<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Négy gyógyászati segédeszközt gyártó cég levélben fordult az egészségügyért felelős államtitkársághoz kormányzati intézkedést kérve a tartósan gyenge forint hatásainak ellentételezésére - olvasható a Világgazdaság hétfői számában.

Azt kérik, hogy a kormány tegye lehetővé számukra, hogy szeptember 1-től minden támogatott gyógyászati segédeszköz esetében érvényesíthessék a jogszabályban szereplő öt százalékos áreltérést, vagyis áremelést. Ez a betegek térítési díjának növekedését jelentené, mivel a támogatás alapját képező árat, vagyis azt, amelyet a társadalombiztosítás elfogad, 2003 óta nem emelhetik a gyógyeszköz gyártói és forgalmazói. Az eszközök árának ennyire hosszú ideje óta tartó befagyasztása mára minimálisra csökkentette az árréseket.

A cégek a levélben úgy fogalmaznak, ha nem kapnak segítséget, első lépésként drasztikus költségcsökkentést lesznek kénytelenek végrehajtani, ami elsősorban létszámleépítést jelent, a továbbiakban pedig egyes termékeik delistázására kényszerülhetnek, ami az ellátást romlását okozhatja - olvasható a lapban.

MTI