3p

A megszorító intézkedések következtében elsősorban a vidéki éttermek kerültek nehéz helyzetbe, mivel azok a külföldi turistákra sem számíthatnak. Néhányuk már le is húzta a rolót, állítja a vendéglősök szakmai érdekvédelmi szervezete. A vállalkozások nagy része elbocsátásokkal és a nyitvatartási idő korlátozásával próbálja kibekkelni a Gyurcsány-csomagot.

"Óriási az elkeseredés a szakmában, a megszorító intézkedések több ponton is sújtanak minket. Tisztában vagyunk az államháztartás helyzetével, támogatjuk a stabilizációs szándékot, de ágazatunk most nagyon nehéz helyzetbe került" - mondta el lapunknak Thurzó Béláné, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének gazdasági alelnöke.

Elbocsátások és bezárások

Az érdekképviselet szerint a Gyurcsány-csomag hatására tovább romlik az idegenforgalmi és vendéglátó szakma amúgy is alacsony nyereségtermelő képessége. A megszorítások jelentős mértékben veszélyeztetik a vállalkozások pénzügyi stabilitását és működését, rövidtávon pedig visszavetik és válságba sodorhatják az ágazatot.

Thurzó Béláné úgy véli: a vállalkozások nagy részét önmagában az áfakulcs emelése is lehetetlen helyzetbe hozta, az ugyanis közvetlenül hat a vendéglátásra, a munkahelyi- és gyermekélelmezésre, valamint a cukrászatra. Az alapélelmiszerek adókulcsának 5 százalékos emelése ráadásul halmozottan jelenik meg a fogyasztók felé, ami biztos forgalomcsökkenéssel jár.

Az érdekvédelmi szervezet attól is tart, hogy az intézkedések hatására gyarapodik a fekete- és a szürkegazdaságban dolgozók aránya, ami tovább rontja a kötelezettségeinek tisztességesen eleget tevő vállalkozások versenyképességét.

"A külföldi turisták miatt valamivel jobb a helyzetük a fővárosi éttermeknek, de vidéken nagy a kilátástalanság. Sokan elbocsátásokkal és a nyitvatartási idő korlátozásával próbálják túlélni a válságos időszakot, de többen már most bezárták az üzletüket" - mondta a gazdasági alelnök.

Csökkentik a munkaidőt

Az éttermek egy része - tartva a forgalom csökkenésétől - még nem emelte az ételek árát, az ugyanis visszavetné a vendégek számát. Igaz, becslések szerint 5-6 százalékos árnövekedés előbb-utóbb biztosan várható a vendéglőkben, akár még ebben az esztendőben. Mindezzel együtt olyan étterem is akad, amely emelés helyett árcsökkentéssel próbálkozik.

"Új vendégkör elérésével szeretnénk ellensúlyozni a forgalomcsökkenést, így a déli menü árát száz forinttal levittük. Bízunk benne, hogy az eddigieknél többen élnek majd a vonzóbb ajánlatunkkal" - mondta el az mfor.hu-nak a fővárosi Kiskacsa Étterem vezetője.

Kacsári Pál a költségek csökkentésére is tett lépéseket. Némiképp változtatott az étlapon, így több olyan étellel bővült a kínálat, amelynek olcsóbb az előállítása. Az alkalmazottak csökkentett munkaidőben dolgoznak, és az is előfordul, hogy a szakács viszi az asztalhoz az ételt.

"Ha kell én is beállok a pult mögé, vagy felveszem a rendelést" - mondta a vendéglő vezetője, aki szerint a beszerzések átstrukturálásával is lehet a kiadásokon spórolni. Az árukat például érdemesebb olcsóbb helyeken megvásárolni, bár arra ügyelni kell, hogy ez ne menjen a minőség rovására.

Kiss Gergely

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!