4p

A válság semmiképp sem kerüli el a HR-vezetőket, legyen szó bérbefagyasztásról, átképzésről, teljesítményértékelésről vagy éppen elbocsátásról. Bár leginkább sajnos utóbbi eszközhöz nyúlnak legelőször a cégvezetők, pedig sok esetben megelőzhetőek lennének az elbocsátások. Az mfor.hu a DGS Global Research és az Ernst & Young együttműködésében megvalósított országos HR Benchmark felmérés prezentációján járt.

(Mfor-montázs)

A konferencia panelbeszélgetéséből kiderült: a HR-esek két kézzel kapkodnak a konkurenciától érkező információk után, főleg válságban - legyen szó szakmai konferenciáról, benchmark felmérésről vagy éppen egy konkurens cégtől érkező pályázó tapasztalatairól. Ráadásul e téren óvatosnak kell lenni, hiszen az információk könnyen szárnyra kapnak, és azok nagy hatással lehetnek bizonyos döntésekre.

A HR-es szakemberek tapasztalatai szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a dolgozók nem igazán becsülik meg juttatásaikat, és sokszor csak a pénzben kapott összeget említik, pedig a kiegészítések is jelentős hozzájárulást jelenthetnek. Ezeken kívül pedig szintén fontos szempontot képeznek az úgy nevezett „soft HR” eszközök is, úgymint a „színes feladatok” és a „megbecsült munkakör”.

Így fordulhat elő, hogy esetleg téves információk keringenek a piacon, és ez az adott ágazatban dolgozókat rossz irányba mozdítja.

Válságban ügyesebben kell tehetséget motiválni

A DGS Global Research és az Ernst & Young által készített felmérésben 651 szervezet HR eredményeit és gyakorlatát mérték fel, hogy megnézzék, milyen trendek rajzolódnak ki válságban. A kutatás eredményeit ismertető Dara Péter szerint a legfontosabb megállapítás, hogy a tehetséges munkaerőt válságban még nehezebb megtartani, hiszen ők minden helyzetben könnyen helyezkednek el. Megszerezni viszont - az előző állításból következően - könnyebb: azok, akikre nem ügyelt eléggé munkaadójuk, most szabad prédaként vannak jelen a munkaerőpiacon.

A tehetség felméréséhez azonban profi teljesítménymérő rendszer kialakítása és annak összekapcsolása az ösztönzéssel szükséges. Ebben pedig - a felmérés szerint - vannak hiányosságok a magyar HR-piacon. A kutatás és a jelenlévők szerint ez, valamint a motiválás és a munkaerő-megtartás okozza a legnagyobb gondot a szakmának.

Nincs elég „öreg róka”

Dara Péter szerint helytelen, hogy válság kapcsán mindenki egyből a létszámleépítéshez nyúl, amiben a média is „segít” – véleménye szerint –, miközben számos áthidaló módszert is lehetne alkalmazni, úgymint tehetségmenedzsment, költséghatékony innovációs megoldások, felesleges tevékenységi folyamatok leépítése.

Ezt a gondolatmenetet folytatva beszélt Nagy István Ottó, az Ernst & Young üzleti tanácsadási szolgáltatások üzletág-igazgatója a fejlődéshez szükséges változásról. Válságban még fontosabb a folyamatos megújulás iránti igény, a javadalmazási, munkaköri, teljesítményértékelési rendszer újragondolása. A HR szakma legnagyobb kockázati kitettsége már a válság előtt is a karriermenedzsment és az utánpótlás-tervezés volt, és ez most sem változott.

A szakember szerint a másik hiányosság, hogy a munkaerőpiacról kikoptak az igazán tapasztalt dolgozók. Manapság ugyanis már nem szégyen menet közben szakmát váltani, így sokan 30-40 évesen kezdenek új tevékenységbe. Ez a hiány azonban megmutatkozik előbb-utóbb egy szakmában.

Fokasz Nikosz szociológus szerint a válságban gyakran a foglalkoztatási és a szakmai struktúra egyensúly-eltolódása okozza a legfőbb gondot, azaz sokan nem a szakmájukban helyezkednek el. Az egyensúly helyreállásakor pedig szintén a munkaerő tehetsége, képzettsége, rugalmassága a kulcsa a hosszú távú fejlődésnek, tehát a HR szakemberek szerepe megkérdőjelezhetetlen. Ehhez azonban az kell, hogy a HR-est ne kiszolgáló, hanem inkább stratégiai partnerként kezeljék a cégnél. Ez minden HR-es álma, és a profi működés kulcsa.

GF

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!