2017. május 25. 11:52

Az elmúlt négy évben elkényelmesedtek a befektetők, hiszen hiába csökkentek a kamatok, még a legóvatosabb bankbetétekkel, megtakarítási számlákkal és rövidtávú állampapír befektetésekkel is pozitív reálhozamot lehetett elérni. Ennek most vége, hiszen az infláció lassan, de biztosan felemészti az ilyen típusú megtakarításokat. Ebben a helyzetben a kisbefektetőknek is növelni kell hozamelvárásaikat és ezzel egyéni képességeinknek megfelelően kockázatvállalási hajlandóságukat is – hívták fel a szakemberek a figyelmet a K&H prémium befektetői klub tegnapi budapesti rendezvényén.

Nyaralni mennek a jegybankok
Az amerikai és az európai gazdaságok erősödése folytatódik, Kínában pedig hatékonyan menedzselik a korábban kétszámjegyű növekedés erőteljes lassulását, aminek jól látható eredménye a világszinten gyorsuló infláció. A jegybankok ebben a helyzetben tipikusan leállítják az élénkítő programokat, illetve kamatokat emelnek. „Amerikában az elmúlt években egyelőre csak nagyon óvatosan, idén azonban már meglehetősen tisztán látszik a jegybanki fordulat, hiszen gyors ütemben távolodnak a zéró kamatoktól. Európában az élénkítő program csökkentése megkezdődött, sőt, jövőre ki is vezethetik, utána – vagy akár ezzel párhuzamosan – pedig elkezdődhet az alapkamat emelése is. Magyarország eközben csak félig-meddig halad a nemzetközi trenddel: az idei évre várt 3% feletti GDP bővüléssel lépést tartunk a nemzetközi növekedéssel, a jegybank irányváltására azonban egyelőre semmi jel nem mutat” – mondta Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere a tegnapi rendezvényen. 
 
A néma gyilkos
Itthon tehát még jó ideig nem számíthatunk kamatemelésre, a fogyasztói árak azonban annál intenzívebben növekednek, ami összességében nem túl jó hír a megtakarítással rendelkezők számára, hiszen ez azt jelenti, hogy az infláció szép lassan felemészti az óvatos megtakarításokat. „A megtakarítók számára kihívást jelentő új helyzetre új választ kell találni: növelni kell a hozamelvárásokat - ezzel együtt pedig egyéni képességeinknek megfelelően a kockázatvállalási hajlandóságot is” - hangsúlyozta ki a szakember. 
 
  A magyar infláció alakulása (MNB)
 
Hogyan vállaljunk kockázatot?
Akkor jó a megtakarításunk szerkezete, ha az alacsony kockázatú - tehát biztonságos, ám ezzel együtt alacsony hozampotenciálú befektetések mellett a kockázatosabb, de magas hozamlehetőséget kínáló befektetések is megtalálhatók. Ehhez elengedhetetlen, hogy ne csak egyfajta befektetési eszközben gondolkodjunk, hanem különböző tulajdonságú eszközöket tartsunk vegyesen. Így például a kényelmes pénzpiaci és kötvényeszközök mellett, részvény- és nyersanyagtípusú befektetésekben is gondolkodjunk, a kockázatviselő képességünknek megfelelő arányban.

Mit jelent a vegyes alap? 
Különböző tulajdonságú, a piaci helyzetekre eltérően reagáló eszközök (betét, kötvény, részvény, nyersanyag, deviza) kombinációját jelenti a vegyes alap, ami már önmagában is egy színes, jól összerakott portfólió. Helyettünk tehát a szakértők rakják össze és igazítják folyamatosan a portfóliót: a piaci folyamatok függvényében folyamatosan újrasúlyozzák az egyes eszközök arányát, és - ellentétben azzal, amit a kisbefektetők tipikusan tesznek -, a piac tetején elad, a piac alján vesz az alap, ezért ingadozó piacok idején is jól teljesíthet.
 
mfor.hu