2014. április 22. 11:13

Összes terméke ingyenes visszavételét vállalja az amerikai Apple konszern. Azt is megígérte, hogy áruházaiban, irodáiban és adatközpontjaiban kizárólag megújuló energiát vesz igénybe, hogy csökkentse a környezetszennyezést - olvasható a társaság honlapjának hétfőn indult környezetvédelmi rovatában.

A kezdeményezést a keddi Föld napját megelőző napra időzítette az iPhone és az iPad gyártója. A társaság világszerte körülbelül 420 áruházából a honlapon jelzett helyeken ajándékkártyát ad azoknak, akik még használható állapotú telefonjukat vagy tabletjüket beviszik. Ha meg kívánnak válni a régi készüléktől, költségek nélkül visszajuttathatják, hogy az Apple felelősséggel hasznosíthassa újra.

Olyan elektronikai termékek széles skálájáról van szó, amelyek mérgezőanyag-tartalmuk, vagyis toxinjaik miatt nem helyezhetők el a hagyományos szeméttelepeken. Az Apple csak az elmúlt hét évben több mint egymilliárd telefont, táblagépet és számítógépet adott el az egész világon.

Az elektronikus termékek és szolgáltatások számlájára volt írható az üvegházhatású gázok kibocsátásának két százaléka 2012-ben, ez nagyjából megegyezik a légi közlekedés emissziójával - derült ki a Greenpeace zöldszervezet áprilisban közzétett adataiból. A legnagyobb energiafelhasználók közé sorolhatók az óriási adatközpontok, ahol a szerverek internetes kereséseket dolgoznak fel, fotókat és leveleket tárolnak, adásokat közvetítenek.

Ezek a felhőnek nevezett rendszerek együttesen több elektromos áramot használnak, mint öt állam - Kína, az USA, Japán, India és Oroszország - kivételével az összes többi ország. Az Apple a világ legnagyobb technológiai konszernjeként arra törekszik, hogy több környezetvédelmi megoldást alkosson, mint amennyi problémát okoz.

A Greenpeace jelentése szerint az általuk vizsgált 19 társaság közül az Apple teljesíti a leginkább innovatívan és a legnagyobb erővel azt az ígéretét, hogy 100 százalékban megújuló energiát fog felhasználni. A szervezet magas pontszámot adott ugyanezért a két versenytársnak, a Google-nak és a Facebooknak is.

Az Apple mind a négy - Észak-Karolina, Oregon, Nevada és Kalifornia államokban működő - adatközpontja kizárólag "zöld" energiára épül: biogázt, szél-, nap- és vízenergiát hasznosítanak - mondta Lisa Jackson, az Apple környezetvédelmi alelnöke.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.