<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az INA megkezdte a Váljon vállalkozóvá elnevezésű projekt első körének lebonyolítását, amelynek keretében az INA tulajdonában lévő húsz töltőállomást, a horvát olajipari cég által kiválasztott személyek irányításába adják – írta szombati számában a Jutarnji list napilap.

A már kiválasztott tizenöt személy közül kilenc INA alkalmazott, a fennmaradó öt vezető kiválasztása még folyamatban van.     

A kiválasztott magánszemélyeknek saját céget kell alapítaniuk, amelyre az INA átruházza majd az irányítási jogokat. A meghirdetett húsz töltőállomás irányítási jogának az átvételére hatszáz magánszemély, fele részben INA-alkalmazott jelentkezett.    

Az INA tájékoztatása szerint a modellt további benzinkutakra is kiterjesztik. "Az INA alkalmazottai felismerték az ebben az operatív modellben rejlő lehetőségeket, amely már bevett gyakorlatnak számít más olajipari vállalatoknál” - áll a közleményben.     

A Jutarnji list INA közeli forrásból megtudta, hogy az eddigi kiskereskedelmi modell a cég szerint azért nem tartható, mivel az INA töltőállomásain dolgozó alkalmazottak fizetése 35 százalékkal nagyobb a versenytársakénál, miközben a bérköltség teszik ki a töltőállomások összköltségének 75 százalékát. A versenytársaknál ez az arány ötven százalék körül mozog.     

Az INA igazgatósága szerint nem lesznek elbocsátások, és szó sincs franchise-rendszerről.     

A szakszervezetek ellenzik a töltőállomások kiskereskedelmi láncolatának a privatizációját, mivel így 2700 alkalmazott kerül ki a vállalati kollektív szerződés hatálya alól.  

Az INAS szakszervezet vezetője szerint a láncolat kiszervezése törvényellenes, ezért jelezték: ha egyetlen töltőállomást is kiszerveznek, beperelik az INA-t.

A Horvát Munkásszakszervezetek szerint a kiszervezés munkahelyek elvesztéséhez és beláthatatlan károkhoz vezethet a horvát olajipari vállalatban.     

A Mol az INA legnagyobb részvényese 49,08 százalékos tulajdonrésszel. A horvát állam 44,84 százalékos részvénytulajdonnal rendelkezik. A felek között a vállalatirányítási kérdésekben vallott eltérő nézetek miatt feszült a viszony az utóbbi időben.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.