5p

A pénzügyi rendszer szereplői is sokat tehetnek a fenntartható világért, hiszen nem mindegy, hogy milyen projektek finanszírozásában vesznek részt, vélekedtek az MNB és az EBRD által rendezett Green Finance konferencia szakértői.

Central European Green Finance Conference címmel szervezett a fenntarthatóság és a zöld pénzügyek témában közösen konferenciát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Az esemény neves előadók és szakértők közreműködésével a járvány miatt online zajlott. A koronavírus gazdasági, társadalmi és környezeti hatásai egyébként úgy tűnik kikerülhetetlenek, hiszen az esemény első felében megnyilatkozók mindegyike szót ejtett ezekről.

Szavak helyett tettekkel bizonyít az MNB

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke bevezetőjében is kiemelte, hogy az idei évben azért az online térben zajlik a konferencia, mert a globális világjárvány csak így tette lehetővé a lebonyolítását. A pandémiáról elmondta, hogy az katasztrofális hatással volt a világgazdaságra, és szörnyű károkat okozott az emberi jólétnek. Mint jelezte, az országokat és az intézményeket a mostani történések eltérően fogják érinteni, de egyértelmű, hogy a járvány mindenkire hatással lesz.

Az MNB alelnöke szerint immár évtizedek óta vannak ismereteink arról, hogy az emberi tevékenység hogyan befolyásolja a Föld éghajlatát és a természeti környezetet, de ma már hatékony eszközökkel is rendelkezünk a következmények enyhítésére. Kandrács Csaba jelezte, hogy a jegybankok, így az MNB elsődleges feladata az ár- és a pénzügyi stabilitás elérése és fenntartása. Ahhoz azonban, hogy sikeresen megvalósítsa ezeket a célokat, ma már nem hagyhatja figyelmen kívül az éghajlatváltozás és más környezeti anomáliák negatív hatásait.

Nem véletlen, hogy a globális közösség által életre hívott, az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás célja a hőmérséklet-emelkedés visszafogása, amelyet a többi között a széndioxid-kibocsátás visszafogásával kívánnak elérni. Az alelnök arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank már komoly lépéseket tett maga is a fenntarthatóság irányába, a céljuk, hogy öt éven belül 80 százalékkal csökkentsék a széndioxid-kibocsátást, a WWF-fel együttműködésben pedig további lépéseket tesznek, amivel ellensúlyozni tudják a szennyezést, így elérve a karbonsemlegességet.

A fenntartható gazdaság megvalósításához a pénzügyi rendszernek is készenlétben kell állnia és támogatnia kell azt. A pénzügyi intézmények mellett természetesen a központi bankoknak és a kormányoknak is részt kell venniük a folyamatokban. A jegybankok kapcsán úgy vélekedett, hogy támogatniuk kell az éghajlattal kapcsolatos- és környezeti kockázatok integrálását a pénzügyi szektor saját üzleti döntéseibe, és fel kell gyorsítaniuk a zöld finanszírozás fejlesztését annak érdekében, hogy forrásokat biztosítsanak a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységekhez és beruházásokhoz.

A köztársasági elnök is megszólalt

Az esemény fővédnöke Áder János volt, aki maga is egy rövidebb beszédet mondott. Szemléletváltás, eszközök, finanszírozás, együttműködés - ezek szükségesek a köztársasági elnök szerint ahhoz, hogy a klímaváltozást képesek legyünk megállítani.

A köztársasági elnök is megnyilatkozott a kedvenc téájában (MTI fotó)
A köztársasági elnök is megnyilatkozott a kedvenc téájában (MTI fotó)

Ez valóban komoly költségeket emészt fel, ám a köztársasági elnök arra figyelmeztetett, hogy szakértők szerint annak a költsége, ha nem teszünk semmit, meghaladja majd ezeket.

Szerinte érdemes lenne pontos számításokat végezni a mostani járvány társadalmi költségeiről, amelyek tanulsággal szolgálhatnának arra, hogy a hasonló környezeti vagy egészségügyi problémák milyen károkat okoznak. Ezek alapján pedig egyértelmű lenne, hogy érdemes erőforrásokat mozgósítani a fenntarthatóság elérése érdekében.

Nem csak hátrányokkal járt a járvány

A WWF elnöke, Pavan Sukhdev is érintette beszédében a Covid-járványt, és az általa okozott károkról szólt. Ezek a környezetvédelmi szervezet vezetője szerint számos területen jelentkeztek, hiszen a járvány egészségügyi, gazdasági és társadalmi problémákat is okozott. Ráadásul a munkanélküliség, amely a világ számos pontján megugrott (különösen a fiatalok körében), további nehézségeket okozhat a közeljövőben. Szerinte a klímaváltozás is hozzájárult ahhoz, hogy a mostanihoz hasonló járványok (az elmúlt évtizedben is számos komoly betegség terjedését láthattuk) söpörnek végig a világon.

Pavan Sukhdev irányokat is kijelölt (Forrás: wwf.org)
Pavan Sukhdev irányokat is kijelölt (Forrás: wwf.org)

A negatív hatások mellett vannak pozitívumok is, a WWF elnöke például arra emlékeztetett, hogy Kínában a légszennyezés, amely egyébként 7 millió ember haláláért felelős, jelentős mértékben csökkent a koronavírus-válság miatt.

Előre tekintve globálisan öt fő fókuszt jelzett Pavan Sukhdev, ezek az alábbiak:

  • Energiaellátás biztosítása: szerinte ezen a területen pozitív folyamatok láthatók, hiszen egyre inkább összekötik az energiahálózatokat, és a megújulók is mind nagyobb teret hódítanak.
  • Élelmiszer-ellátás biztosítása: Itt is látható fejlődés, ám a WWF vezetője szerint még mindig sajnálatosan magas az éhezők száma.
  • Vállalatok fenntartható tevékenysége: szerinte szemléletváltásra lenne szükség, mert jelenleg a pénzügyi mutatók számítanak. Ezzel szemben az lenne örvendetes, ha ezen túltekintenénk, és a stakeholderek a társadalom hasznát figyelembe vennék. Ennek egy módja lenne, ha az externáliák költségeit a vállalatokra terhelnék, és nem a társadalom fizetné meg.
  • Pénzügyi rendszer fenntarthatósága: fontos lenne, ha a régi iparágak helyett a fenntartható tevékenységeket végző vállalatok és intézmények finanszírozása kerülne fókuszba.
  • Változtatni kell az értékeken és viselkedésünkön: a WWF vezetője szerint észre kell venni, hogy nem pazarolhatjuk el az erőforrásainkat, közösen kell tenni annak érdekében, hogy a Földet megvédjük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!