TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A pénzügyi rendszer szereplői is sokat tehetnek a fenntartható világért, hiszen nem mindegy, hogy milyen projektek finanszírozásában vesznek részt, vélekedtek az MNB és az EBRD által rendezett Green Finance konferencia szakértői.

Central European Green Finance Conference címmel szervezett a fenntarthatóság és a zöld pénzügyek témában közösen konferenciát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Az esemény neves előadók és szakértők közreműködésével a járvány miatt online zajlott. A koronavírus gazdasági, társadalmi és környezeti hatásai egyébként úgy tűnik kikerülhetetlenek, hiszen az esemény első felében megnyilatkozók mindegyike szót ejtett ezekről.

Szavak helyett tettekkel bizonyít az MNB

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke bevezetőjében is kiemelte, hogy az idei évben azért az online térben zajlik a konferencia, mert a globális világjárvány csak így tette lehetővé a lebonyolítását. A pandémiáról elmondta, hogy az katasztrofális hatással volt a világgazdaságra, és szörnyű károkat okozott az emberi jólétnek. Mint jelezte, az országokat és az intézményeket a mostani történések eltérően fogják érinteni, de egyértelmű, hogy a járvány mindenkire hatással lesz.

Az MNB alelnöke szerint immár évtizedek óta vannak ismereteink arról, hogy az emberi tevékenység hogyan befolyásolja a Föld éghajlatát és a természeti környezetet, de ma már hatékony eszközökkel is rendelkezünk a következmények enyhítésére. Kandrács Csaba jelezte, hogy a jegybankok, így az MNB elsődleges feladata az ár- és a pénzügyi stabilitás elérése és fenntartása. Ahhoz azonban, hogy sikeresen megvalósítsa ezeket a célokat, ma már nem hagyhatja figyelmen kívül az éghajlatváltozás és más környezeti anomáliák negatív hatásait.

Nem véletlen, hogy a globális közösség által életre hívott, az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás célja a hőmérséklet-emelkedés visszafogása, amelyet a többi között a széndioxid-kibocsátás visszafogásával kívánnak elérni. Az alelnök arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank már komoly lépéseket tett maga is a fenntarthatóság irányába, a céljuk, hogy öt éven belül 80 százalékkal csökkentsék a széndioxid-kibocsátást, a WWF-fel együttműködésben pedig további lépéseket tesznek, amivel ellensúlyozni tudják a szennyezést, így elérve a karbonsemlegességet.

A fenntartható gazdaság megvalósításához a pénzügyi rendszernek is készenlétben kell állnia és támogatnia kell azt. A pénzügyi intézmények mellett természetesen a központi bankoknak és a kormányoknak is részt kell venniük a folyamatokban. A jegybankok kapcsán úgy vélekedett, hogy támogatniuk kell az éghajlattal kapcsolatos- és környezeti kockázatok integrálását a pénzügyi szektor saját üzleti döntéseibe, és fel kell gyorsítaniuk a zöld finanszírozás fejlesztését annak érdekében, hogy forrásokat biztosítsanak a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységekhez és beruházásokhoz.

A köztársasági elnök is megszólalt

Az esemény fővédnöke Áder János volt, aki maga is egy rövidebb beszédet mondott. Szemléletváltás, eszközök, finanszírozás, együttműködés - ezek szükségesek a köztársasági elnök szerint ahhoz, hogy a klímaváltozást képesek legyünk megállítani.

A köztársasági elnök is megnyilatkozott a kedvenc téájában (MTI fotó) A köztársasági elnök is megnyilatkozott a kedvenc téájában (MTI fotó)

Ez valóban komoly költségeket emészt fel, ám a köztársasági elnök arra figyelmeztetett, hogy szakértők szerint annak a költsége, ha nem teszünk semmit, meghaladja majd ezeket.

Szerinte érdemes lenne pontos számításokat végezni a mostani járvány társadalmi költségeiről, amelyek tanulsággal szolgálhatnának arra, hogy a hasonló környezeti vagy egészségügyi problémák milyen károkat okoznak. Ezek alapján pedig egyértelmű lenne, hogy érdemes erőforrásokat mozgósítani a fenntarthatóság elérése érdekében.

Nem csak hátrányokkal járt a járvány

A WWF elnöke, Pavan Sukhdev is érintette beszédében a Covid-járványt, és az általa okozott károkról szólt. Ezek a környezetvédelmi szervezet vezetője szerint számos területen jelentkeztek, hiszen a járvány egészségügyi, gazdasági és társadalmi problémákat is okozott. Ráadásul a munkanélküliség, amely a világ számos pontján megugrott (különösen a fiatalok körében), további nehézségeket okozhat a közeljövőben. Szerinte a klímaváltozás is hozzájárult ahhoz, hogy a mostanihoz hasonló járványok (az elmúlt évtizedben is számos komoly betegség terjedését láthattuk) söpörnek végig a világon.

Pavan Sukhdev irányokat is kijelölt (Forrás: wwf.org) Pavan Sukhdev irányokat is kijelölt (Forrás: wwf.org)

A negatív hatások mellett vannak pozitívumok is, a WWF elnöke például arra emlékeztetett, hogy Kínában a légszennyezés, amely egyébként 7 millió ember haláláért felelős, jelentős mértékben csökkent a koronavírus-válság miatt.

Előre tekintve globálisan öt fő fókuszt jelzett Pavan Sukhdev, ezek az alábbiak:

  • Energiaellátás biztosítása: szerinte ezen a területen pozitív folyamatok láthatók, hiszen egyre inkább összekötik az energiahálózatokat, és a megújulók is mind nagyobb teret hódítanak.
  • Élelmiszer-ellátás biztosítása: Itt is látható fejlődés, ám a WWF vezetője szerint még mindig sajnálatosan magas az éhezők száma.
  • Vállalatok fenntartható tevékenysége: szerinte szemléletváltásra lenne szükség, mert jelenleg a pénzügyi mutatók számítanak. Ezzel szemben az lenne örvendetes, ha ezen túltekintenénk, és a stakeholderek a társadalom hasznát figyelembe vennék. Ennek egy módja lenne, ha az externáliák költségeit a vállalatokra terhelnék, és nem a társadalom fizetné meg.
  • Pénzügyi rendszer fenntarthatósága: fontos lenne, ha a régi iparágak helyett a fenntartható tevékenységeket végző vállalatok és intézmények finanszírozása kerülne fókuszba.
  • Változtatni kell az értékeken és viselkedésünkön: a WWF vezetője szerint észre kell venni, hogy nem pazarolhatjuk el az erőforrásainkat, közösen kell tenni annak érdekében, hogy a Földet megvédjük.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.