<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A felcsúti vállalkozó érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. határidőre leadott éves beszámolója felemás számokról árulkodik. A tulajdonosoknak azonban nem lehet oka panaszra. 

A ZÁÉV Zrt. 2019-ben került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, és bizonyos szempontból az elmúlt néhány év legjobbikát zárhatta 2020-ban az építőipari társaság, melynek nevéhez többek között az új Puskás Stadion építése is köthető. De kezdjük az elején!

Az értékesítésből származó árbevétel sorra mondhatjuk, hogy meglátszik rajta némi Covid-hatás, mivel a korábbi 72,8 milliárd forint után 52,7 milliárd forint folyt be a kasszába. A csökkenés a kiegészítő melléklet szerint mindkét fő tevékenységi körében megfigyelhető volt: 

  • az építés-szerelés árbevétele 71,8 milliárdról 51,8-ra csökkent, 
  • az egyéb tevékenységé pedig 1,08 milliárdról 859 millió forintra. 

Jó évet zárt a cég 2020-banJó évet zárt a cég 2020-ban

A bevételek mintegy 28 százalékos csökkenésével párhuzamosan ennél nagyobb mértékben estek vissza az anyagjellegű ráfordítások. 63 milliárd forint után 2020-ban már "csak" 39 milliárd forintot számoltak el. A személyi jellegűek azonban némiképp emelkedtek, de a bevételek és az anyagjellegű ráfordítások nagyságrendjét összességében sem közelíti meg ez a tétel. Tavaly 2,5 milliárd forintot számoltak el az egy évvel korábbi 2,28 milliárd után. A növekedés az átlagos statisztikai létszám kismértékű csökkenésének és az átlagos bruttó bér emelkedésének eredményeként jött össze. A bérköltségből és a dolgozói létszámból levetítve ugyanis kiderül, 

a 2019-es bruttó 741 ezer forintról tavaly 858 ezer forintra emelkedett, ami az országos átlagot meghaladó, 15,7 százalékos emelést jelent. 

A bevételek és ráfordítások eredőjeként már üzemi szinten is nyereségesebb volt a ZÁÉV tevékenysége, 8,6 milliárd forint többletet mutattak ki ezen a soron a korábbi 7,1 milliárd után. 

Ezt azonban a pénzügyi műveleteken elért több mint 600 milliós veszteség, illetve az adófizetési kötelezettség tovább mérsékelte. Ám mielőtt továbbhaladnánk az eredménybeszámolóban, egy gondolat erejéig érdemes megállni a pénzügyi műveleteken elért eredménynél. Itt ugyanis a keletkezett 512 milliós bevétellel szemben 1,18 milliárdos veszteséget könyveltek el. Rendkívüli tételként tűnik fel a ráfordítások között ugyanis egy 1,12 milliárdos tétel, ami pénzügyi befektetések értékeveszteségeként került könyvelésre. A kiegészítő mellékletből kiderült, ez  leányvállalatnál elszámolt értékvesztés és értékvesztés-visszaírás. 

A tevékenységek eredményeként adózás után a ZÁÉV-nél 7,13 milliárd forintos tiszta nyereség maradt a kasszában, ami a koronavírus-járvánnyal beárnyékolt év ellenére rekordprofitnak számít. 2019-ben a rekordnagyságú árbevételből ennél kevesebbet, 6,7 milliárdot tudtak végeredményben kimutatni.

A cég tulajdonosai a jegyzőkönyv tanúsága szerint úgy döntöttek, hogy ezt a 7,13 milliárd forintos nyereséget teljes egészében kifizetik osztalékként. Csupán pár millió forintot hagytak bent a cégben. Bár ez jelentős összegnek tűnik, az elmúlt néhány évben akadt példa ennél valamivel nagyobb összegű kiutalásra. 2018-ban 8,015 milliárd forint osztalékot fizettek ki az akkori tulajdonosok. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.