3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A felcsúti vállalkozó érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. határidőre leadott éves beszámolója felemás számokról árulkodik. A tulajdonosoknak azonban nem lehet oka panaszra. 

A ZÁÉV Zrt. 2019-ben került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, és bizonyos szempontból az elmúlt néhány év legjobbikát zárhatta 2020-ban az építőipari társaság, melynek nevéhez többek között az új Puskás Stadion építése is köthető. De kezdjük az elején!

Az értékesítésből származó árbevétel sorra mondhatjuk, hogy meglátszik rajta némi Covid-hatás, mivel a korábbi 72,8 milliárd forint után 52,7 milliárd forint folyt be a kasszába. A csökkenés a kiegészítő melléklet szerint mindkét fő tevékenységi körében megfigyelhető volt: 

  • az építés-szerelés árbevétele 71,8 milliárdról 51,8-ra csökkent, 
  • az egyéb tevékenységé pedig 1,08 milliárdról 859 millió forintra. 

Jó évet zárt a cég 2020-banJó évet zárt a cég 2020-ban

A bevételek mintegy 28 százalékos csökkenésével párhuzamosan ennél nagyobb mértékben estek vissza az anyagjellegű ráfordítások. 63 milliárd forint után 2020-ban már "csak" 39 milliárd forintot számoltak el. A személyi jellegűek azonban némiképp emelkedtek, de a bevételek és az anyagjellegű ráfordítások nagyságrendjét összességében sem közelíti meg ez a tétel. Tavaly 2,5 milliárd forintot számoltak el az egy évvel korábbi 2,28 milliárd után. A növekedés az átlagos statisztikai létszám kismértékű csökkenésének és az átlagos bruttó bér emelkedésének eredményeként jött össze. A bérköltségből és a dolgozói létszámból levetítve ugyanis kiderül, 

a 2019-es bruttó 741 ezer forintról tavaly 858 ezer forintra emelkedett, ami az országos átlagot meghaladó, 15,7 százalékos emelést jelent. 

A bevételek és ráfordítások eredőjeként már üzemi szinten is nyereségesebb volt a ZÁÉV tevékenysége, 8,6 milliárd forint többletet mutattak ki ezen a soron a korábbi 7,1 milliárd után. 

Ezt azonban a pénzügyi műveleteken elért több mint 600 milliós veszteség, illetve az adófizetési kötelezettség tovább mérsékelte. Ám mielőtt továbbhaladnánk az eredménybeszámolóban, egy gondolat erejéig érdemes megállni a pénzügyi műveleteken elért eredménynél. Itt ugyanis a keletkezett 512 milliós bevétellel szemben 1,18 milliárdos veszteséget könyveltek el. Rendkívüli tételként tűnik fel a ráfordítások között ugyanis egy 1,12 milliárdos tétel, ami pénzügyi befektetések értékeveszteségeként került könyvelésre. A kiegészítő mellékletből kiderült, ez  leányvállalatnál elszámolt értékvesztés és értékvesztés-visszaírás. 

A tevékenységek eredményeként adózás után a ZÁÉV-nél 7,13 milliárd forintos tiszta nyereség maradt a kasszában, ami a koronavírus-járvánnyal beárnyékolt év ellenére rekordprofitnak számít. 2019-ben a rekordnagyságú árbevételből ennél kevesebbet, 6,7 milliárdot tudtak végeredményben kimutatni.

A cég tulajdonosai a jegyzőkönyv tanúsága szerint úgy döntöttek, hogy ezt a 7,13 milliárd forintos nyereséget teljes egészében kifizetik osztalékként. Csupán pár millió forintot hagytak bent a cégben. Bár ez jelentős összegnek tűnik, az elmúlt néhány évben akadt példa ennél valamivel nagyobb összegű kiutalásra. 2018-ban 8,015 milliárd forint osztalékot fizettek ki az akkori tulajdonosok. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.