3p

Borászatokban, kézműves sörüzemekben, sörgyárakban egyaránt fontos a teljeskörű fertőtlenítés. Ugyanis a gyártási környezet - csakúgy, mint egyéb élelmiszeripari ágazatokban - jelentős mértékben elősegíti a gombák, baktériumok, vírusok terjedését. A folyamatos sterilizálás ezért alapkövetelmény. 

A csíramentes állapot legeredményesebben UV-C lámpákkal érhető el. Legyen szó akár felület, akár légtér fertőtlenítéséről, az uv-c systems germicid lámpáival tökéletesen el lehet pusztítani a kártékony mikrobákat és a vírusokat a palackozási folyamatban is. A kezdeti beruházás sem jár magas költségekkel és a fenntartás, karbantartás sem.

Az UV-C fertőtlenítésről

100 és 400 nm közé esik az ultraibolya sugárzás tartománya. A különféle mikroorganizmusok és vírusok elpusztítására rendkívül hatékonyan használható a 200-300 nm-es hullámhossztartomány. A germicid lámpák 253,6 nm-es hullámhosszon működnek amivel szétroncsolják a kórokozók DNS-ét és egyéb alkotóelemeit, meggátolva a további szaporodásukat, terjedésüket. 

Egy abszolút környezetbarát eljárásról van szó. Előnye még, hogy a megfelelő dózist előre lehet tervezni, és nem túladagolható. Mellékhatása nincs a kezelt árucikkre, és a vírusok, baktériumok, gombák nem válnak rezisztenssé sem.

Általános eljárás és a légtér sterilizálása

Bármely élelmiszeripari területről van is szó, a megfelelő mikrobiológiai szint a gyárakban, üzemekben és a raktárakban is egyaránt fontos. Létezik olyan falra szerelhető, mobilan működő germicid lámpa, amely akár 24 órában is üzemelhet ott, ahol nincsenek élőlények a közelében. 

Erre azért kell ügyelni, mert az UV-C sugárzás káros a szemre, bőrre. Rövid ideig tartózkodhatunk az érintett helyiségben akkor is, ha működik a berendezés, de védőszemüveg használata elengedhetetlen.

Ott, ahol ez a szabadon sugárzó lámpatest nem üzemelhet folyamatosan, a légtér kezeletlen marad. Pedig termelési egységekben különösen fontos lenne a levegő csírátlanítása! Erre van lehetőség a központi légkezelőbe vagy légcsatornába beépített germicid lámpával, illetve fix berendezésekkel is. 

Ez utóbbiak a ventilátoron áthaladó levegőt fertőtlenítik. Mindkét esetben fontos kiemelni, hogy ilyenkor zárt eszközökkel történik a sterilizálás, így nyugodtan dolgozhatnak emberek is a közelben.

Palackok csírátlanítása

Amikor maga a palackozási folyamat kerül fertőtlenítésre, akkor jó tudni, hogy a folyadékot általában nem kell csírátlanítani. A PET-palackokon és az üvegeken pedig nem hatol át ez az UV-C sugárnyaláb. A sörös dobozok és a can-ek, illetve a henger alakúak azok, amelyek könnyen sterilizálhatók germicid lámpával felülről. A kupakok esetében sem jelent gondot a besugárzás, ami speciális szállító sínpályára tervezett lámpákkal könnyen megoldható.

Ha Ön élelmiszeripari egységet, esetleg sörfőzdét üzemeltet vagy borászatot vezet, érdemes beruházni UV-C lámpára. Az indulási és a működési költségek is alacsonyak, így megéri a befektetés!
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!