<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az árról még nincs szó, de arról már van kormányhatározat, hogy 51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.

A szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben olvasható határozat szerint  gazdaságfejlesztési és turisztikai céljainak elősegítése érdekében az állam 51 százalékos tulajdoni részt kíván szerezni a debreceni repülőteret üzemeltető DEBRECEN INTERNATIONAL AIRPORT Korlátolt Felelősségű Társaságban. Ennek feltétele, hogy két jelenlegi tulajdonos, a debreceni önkormányzat és az (önkormányzati tulajdonban álló) Debreceni Vagyonkezelő rendelkezzen eladási szándékkal - derül ki a kormányhatározatból.

A társaság masszívan veszteséges - igaz, a 2018-as 428 millió forintos veszteséget 2019-ben 290 millió forint közelébe sikerült mérsékelni. 2019-ben a kormány úgy döntött, kifizeti a reptér fejlesztésére irányuló fejlesztésekhez szükséges pénz háromnegyedét - a 3,1 milliárd forintból az állam 2,2 milliárdot fizet, a többit a jelenlegi többségi tulajdonos önkormányzat állná. Ehhez az állami támogatáshoz az idén hozzájárulását adta az európai Bizottság is - igaz, akkor még nem az állam volt a főtulajdonosa a reptérnek.

A Wizz Air repülőgépei parkolnak a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kifutópályája mellett 2020. március 22-én, a koronavírus-járvány első hulláma idején. Törölt, illetve ideiglenesen szünetelő járatok tekintetében most sem fényesebb a kép. Fotó: MTI/Czeglédi ZsoltA Wizz Air repülőgépei parkolnak a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kifutópályája mellett 2020. március 22-én, a koronavírus-járvány első hulláma idején. Törölt, illetve ideiglenesen szünetelő járatok tekintetében most sem fényesebb a kép. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nemrég a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására 365 millió forint egyszeri támogatásról döntött a kormány, amit az EU-nak is jóvá kell még hagynia. 

A repteret üzemeltető társaság kisebbségi tulajdonosa egyébként a debreceni önkormányzat és az önkormányzati vagyonkezelő mellett az Airport Debreceni Holding Zrt. is, ami a debreceni Xanga Investmenthez tartozik.

A jelenlegi fázisban árról még nincs szó, a kormányhatározat  a  nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert (Mager Andreát) bízza meg azzal, hogy Palkovics László   innovációért és technológiáért felelős miniszter bevonásával tegye meg a  szükséges intézkedéseket a részesedés forgalmi értékének meghatározására - azonnali hatállyal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.