<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

1,2 milliárd euróból építi meg poliol-üzemét, amely a tervek szerint 2021-ben kezdi meg működését és 200 embernek ad majd munkát. 

Az új üzem létesítése a Mol történetének legnagyobb organikus beruházása lesz. Annak 1,2 milliárd eurós költségének valamivel több mint tizedét, 131 millió eurót a magyar kormány állja, társasági adókedvezmény és beruházási támogatás formájában. 

Épül a Mol új poliol-üzeme Tiszaújvárosban Épül a Mol új poliol-üzeme Tiszaújvárosban

A tiszaújvárosi létesítmény a Mol számításai szerint évente közel 150 millió eurót ad majd hozzá a cégcsoport adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredményéhez (ebitda). Csak viszonyításként: a Mol-csoport a 2018-as évét 2,69 milliárd dolláros ebitdával zárta, ami a tavaly év végi árfolyamok szerint 2,35 milliárd eurónak felelt meg. 

A poliol ma az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyag, a szivacs, amit az autógyártástól kezdve a ruhaiparon át a hőszigetelésig számos iparágban használnak. A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a thyssenkrupp és az Evonik által használt úgynevezett hppo (azaz hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással. 

hirdetés

A több mint 200 új munkahelyet teremtő új üzem a tervek szerint 2021-től évente 200 ezer tonna propilén-oxid feldolgozására lesz képes, ezt alakítja át poliollá. A világ poliol-termelése jelenleg 8 millió tonnára rúg, ebből Európa részesedése 1,5 millió – érzékeltette Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a mai alapkőletételen. Hozzátéve: 2021 után pedig az üzem jelentősen javítja Tiszaújváros vegyipari pozícióját. Ezzel a beruházással a Mol-csoport a régiós vegyipar egyik legfontosabb szereplőjévé lép elő, hiszen ő lesz az egyetlen vállalat Közép- és Kelet-Európában, amely a nyersolaj-kitermeléstől a poliol előállításáig a teljes értékláncot felöleli.

A kivitelező a német Thyssenkrupp Industrial Solutions, amellyel emellett a Mol Hernádi Zsolt tájékoztatása szerint közös kutatás-fejlesztési központ kialakításán dolgozik. 

A mostani fejlesztés annak a 2030-ig szóló stratégia alapján valósul meg, amely keretében a Mol a következő, valamivel több mint egy évtizedben összesen 4,5 milliárd dollárt fordít közép- és kelet-európai petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekre. Már átadták a Mol és a japán JSR Corporation közös, szintetikus gumigyárat, amely évente 60 ezer tonna műgumit állít elő és több mint száz új munkahelyet teremt Tiszaújvárosban. 

Nagyobb összegről már írtam alá, de ilyen mértékű beruházás ünnepélyes alapkőletételénél még nem vettem részt – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátéve: az európai gazdaság versenyképességének növelésében Magyarország érdekelt, méghozzá Németországgal közösen, ezért is örül a két ország képviselői, a Mol és a Thyssenkrupp közös erőfeszítésével megvalósuló beruházásnak. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.