<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Dobrev Klára majdnem 2 millió forintot keres az Altus Befektetési Zrt. vezérigazgatójaként.

A törvényi kötelezettségeknek megfelelően a Gyurcsány-család érdekeltségébe tartozó vállalkozás, az Altus Befektetési Zrt. is közzétette a 2017-es évről szóló üzleti jelentését. Szerény évet zártak, a korábbi tizedére zsugorodott az eredményük.

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc

A Gyurcsány-család az elmúlt években fokozatosan vonult ki az üzleti életből, Gyurcsány Ferenc "krédója" szerint ugyanis egy politikusnak ne legyenek vállalkozásai. Az utolsó megmaradt aktív cég az Altus Befektetési Zrt., amelyet Gyurcsány felesége, Dobrev Klára irányít tulajdonosként.

A cég egyebek mellett azzal került be a hírekbe, hogy brüsszeli megbízásokat kaptak, amelyek a kormánypárti politikusok nyilatkozatai szerint valójában pártfinanszírozást szolgáltak. Ezt természetesen cáfolták Gyurcsányék.

A tavalyi évüket elnézve pedig nem is nagyon lett volna mit átfolyatni a Demokratikus Koalíciónak, az Altus kifejezetten gyenge évet zárt a korábbi esztendőkhöz képest. Árbevételük 80,8 millió forintra esett vissza az egy évvel korábbi 290,3 millióról, az üzemi tevékenységük eredménye pedig 4,99 millióra olvadt a 2016-os 32,1 millióról. Az eredménykimutatás szerint miközben az anyagjellegű ráfordításaik csökkentek (234 millióról 44 millióra), a személyi jellegű kifizetések emelkedtek (19,9 millióról 27 millióra).

A kiegészítő jelentés szerint a bérköltség a cégnél 20,228 millió forint volt, ami átlagosan 5 fős állományi létszámra jutott. Az is kiderül a jelentésből, hogy a vezető tisztségviselő - aki nem lehet más, mint a vezérigazgató, Dobrev Klára - bérjövedelme 1 932 000 forint volt.

Az üzleti folyamatok alapján nem okozott meglepetést, hogy az Altus adózás előtti eredménye egy év alatt 30,9 millióról 3,1 millióra apadt. Az adózás utáni eredményt - 2,99 milliót - a cég kifizette osztalékként a tulajdonosoknak. Köztük a dolgozóknak, 2017 elején ugyanis 3,5 millió forint értékben dolgozói részvényt bocsátott ki a társaság az eredménytartaléka terhére. (Szintén az eredménytartaléka terhére növelte meg az év novemberében 49,9 millió forintra a jegyzett tőkéjét a társaság.)

Ami a Gyurcsány-család másik cégét, a családi vagyonkezelésre fenntartott Altus Protfólió Kft.-t illeti, a két évvel ezelőtti 1,3 milliárdos adózott eredmény 10,1 millió forintos veszteségbe fordult át 2017-ben. Ennek az oka az, hogy a cégen keresztül folyt át Gyurcsány időközben értékesített cégeinek, a MOTIM-nak és a Béta-Roll-nak az eladásából származó összeg, amit osztalékként ki is vettek.