Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

Sikeresen szállt vissza az RTL Klub a nézettségi versenybe, a Konyhafőnök a nézők kedvence, amellyel szemben a TV2-n már a második főzős műsor bukik el. Ráadásul a hétvégi műsoroknál is feléjük billen a mérleg nyelve.

Kora tavasszal szoros versenyt láthattunk a két nagy csatorna között, hétköznap estéken ugyan relatív erős volt az RTL Klub nézettsége, ám a TV2 az Exatlon Hungary révén tudta tartani a lépést. A vasárnapi sajátgyártású nagy produkciók (mindkét csatornán elmaszkírozott celebek énekeltek, akiket a zsűritagoknak kellett volna leleplezni) esetében pedig úgy járt túl a versenytárs eszén a TV2, hogy az esetükben a műsoridő sokkal hosszabb volt. Így az este elején az RTL Klub ugyan erősebb számokat hozott, ám a főműsoridő második felében rendre egyenlített a TV2. A csata azonban csak április közepéig tartott, hiszen miután kifutott az Álarcos énekes és A mi kis falunk, előbb a hétvégi műsoroknál fogta vissza magát az RTL Klub, majd később a hétköznapokon is átálltak ismétlésekre.

A TV2 ezt követően hetekig nagy fölénnyel nyerte a főműsoridős sávot a 18-49 éves korcsoportban, majd ők is takarékra álltak, és a két csatorna együttes nézettsége történelmi mélypontra zuhant. A kérdés az volt, hogy ebből a gödörből az új műsorok képesek lesznek-e kirángatni a csatornákat. Azt sem lehetett tudni, hogy a TV2 a késő tavaszi erősebb nézettséget át tudja-e valahogy menteni az őszi időszakra. Ez már csak azért sem valamiféle elméleti kérdés, mert például az egyik őszi műsorukat, a Bödöréket (amely tavasszal még Egyszer volt Budán Bödör Gáspár címmel kezdődött) májusban elindították egy résszel, már akkor azt kommunikálva, hogy a további epizódok ősszel jönnek majd.

A Konyhafőnök megint tartolt (Fotó: RTL Klub)A Konyhafőnök megint tartolt (Fotó: RTL Klub)

Az is érdekes volt, hogy a júniusi-júliusi teljes leállást követően augusztus elején már viszonylag erős programkínálattal tértek vissza a nagy csatornák. Ekkor indult ugyanis az RTL-en a Konyhafőnök, míg a TV2 a Masterchef VIP részeivel szállt versenybe. Ám gyakorlatilag a rajt pillanatában eldőlt a verseny, hiszen az RTL-es műsor közönségaránya duplája volt a Masterchef VIP-jának. Erre pedig a következő hetekben az RTL Klub ügyesen építkezett, és a Konyhafőnök számai az elmúlt időszakban kis mértékben tovább tudtak növekedni. A TV2 pedig hiába futtatta ki kifejezetten gyorsan a műsort, és indított el egy új, első ránézésre jobbnak tűnő formátumot, a Love Bistrót, ezzel a műsorral sem tudott lépést tartani a hétköznap estéken.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Augusztus 20 után mindkét csatorna beizzította teljesen az őszi műsorstruktúrát, ami azt jelenti, hogy az RTL Klubon szombaton ismét látható A mi kis falunk, míg vasárnap az Álarcos énekes kerül műsorba. A TV2 a szombati napokon korábban megpróbálta megtörni a vígjátéksorozatot, és igyekeztek közönségvonzó műsorokat adni, később viszont volt olyan is, amikor úgy tűnt, elengedik ezt az estét. A mögöttünk hagyott hétvégén ismét a „húzd meg” taktika látszódott, hiszen a Bödörék mellett egy viszonylag friss mozisikert tűztek műsorra. Ez a kombináció nem volt nyerő ugyan, de az elmondható, hogy a TV2 ezen a napon tudta leginkább minimalizálni az RTL előnyét (a 18-49 éves korcsoportban főműsoridőben).

A tavaszi műsorstruktúrából tanulva az RTL Klub a korábbinál sokkal hosszabb műsoridővel indította útnak az Álarcos énekest, amelynek köszönhetően a műsor erősebb nézettséget hozott, mint a TV2-n futó Sztárban sztár. Az erős hétköznapoknak és az azt közelítő hétvégéknek köszönhetően augusztus vége óta így az RTL Klub igen masszív előnyt szerzett a kereskedelmi célcsoportban főműsoridőben.

Ha csoportszinten nézzük a versenyt, akkor azt láthatjuk, hogy a zászlóshajónak számító adók közötti tetemes különbséget nem tudja a TV2 ledolgozni, hiába rendelkezik több csatornával. Így itt is azt láthattuk, hogy augusztusban kinyílt az olló az RTL Magyarország javára, és a TV2 Csoport érdemben nem tud ebből a hátrányból faragni.

A nagy kérdés jelen pillanatban nem is az, hogy az RTL Klub a következő hónapokban tudja-e tartani ezt a tempót, sokkal inkább az, hogy a tervezett műsorokkal tud-e majd számolni. A csatorna ugyanis több bejelentést is tett, amelyben azt jelezték, hogy koronavírusos betegség miatt felfüggesztenek forgatásokat. Ezek közül számukra talán a legfájdalmasabb, hogy pénteken azt közölték, pozitív COVID teszt miatt határozatlan időre leáll a Konyhafőnök VIP forgatása. A csatorna szerint a műsorban résztvevők PCR tesztelését és a fertőtlenítést megkezdik. A forgatás akkor folytatódik, ha minden résztvevő két negatív PCR teszttel rendelkezik. Az biztos, hogy van leforgatott anyaguk, a nagy kérdés a főzős vetélkedőnél, hogy mennyire tudtak előre dolgozni.

Hétfőtől bizonytalan időre leáll a Barátok közt forgatása is, mert a sorozat egyik közreműködőjének COVID tesztje pozitív lett. Ugyanakkor az RTL Klub szerint a sorozat képernyőn való jelenlétét a leállás nem befolyásolja. Az Álarcos énekes esetén is megoldotta a csatorna, hogy ne kelljen leállni, amikor az egyik zsűritag akadt fenn a szűrésen. Mint közölték, nem lehet jelen Gáspár Laci az Álarcos énekes második évadának következő felvételein, mert a tesztje pozitív lett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.