<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sikeresen szállt vissza az RTL Klub a nézettségi versenybe, a Konyhafőnök a nézők kedvence, amellyel szemben a TV2-n már a második főzős műsor bukik el. Ráadásul a hétvégi műsoroknál is feléjük billen a mérleg nyelve.

Kora tavasszal szoros versenyt láthattunk a két nagy csatorna között, hétköznap estéken ugyan relatív erős volt az RTL Klub nézettsége, ám a TV2 az Exatlon Hungary révén tudta tartani a lépést. A vasárnapi sajátgyártású nagy produkciók (mindkét csatornán elmaszkírozott celebek énekeltek, akiket a zsűritagoknak kellett volna leleplezni) esetében pedig úgy járt túl a versenytárs eszén a TV2, hogy az esetükben a műsoridő sokkal hosszabb volt. Így az este elején az RTL Klub ugyan erősebb számokat hozott, ám a főműsoridő második felében rendre egyenlített a TV2. A csata azonban csak április közepéig tartott, hiszen miután kifutott az Álarcos énekes és A mi kis falunk, előbb a hétvégi műsoroknál fogta vissza magát az RTL Klub, majd később a hétköznapokon is átálltak ismétlésekre.

A TV2 ezt követően hetekig nagy fölénnyel nyerte a főműsoridős sávot a 18-49 éves korcsoportban, majd ők is takarékra álltak, és a két csatorna együttes nézettsége történelmi mélypontra zuhant. A kérdés az volt, hogy ebből a gödörből az új műsorok képesek lesznek-e kirángatni a csatornákat. Azt sem lehetett tudni, hogy a TV2 a késő tavaszi erősebb nézettséget át tudja-e valahogy menteni az őszi időszakra. Ez már csak azért sem valamiféle elméleti kérdés, mert például az egyik őszi műsorukat, a Bödöréket (amely tavasszal még Egyszer volt Budán Bödör Gáspár címmel kezdődött) májusban elindították egy résszel, már akkor azt kommunikálva, hogy a további epizódok ősszel jönnek majd.

A Konyhafőnök megint tartolt (Fotó: RTL Klub)A Konyhafőnök megint tartolt (Fotó: RTL Klub)

Az is érdekes volt, hogy a júniusi-júliusi teljes leállást követően augusztus elején már viszonylag erős programkínálattal tértek vissza a nagy csatornák. Ekkor indult ugyanis az RTL-en a Konyhafőnök, míg a TV2 a Masterchef VIP részeivel szállt versenybe. Ám gyakorlatilag a rajt pillanatában eldőlt a verseny, hiszen az RTL-es műsor közönségaránya duplája volt a Masterchef VIP-jának. Erre pedig a következő hetekben az RTL Klub ügyesen építkezett, és a Konyhafőnök számai az elmúlt időszakban kis mértékben tovább tudtak növekedni. A TV2 pedig hiába futtatta ki kifejezetten gyorsan a műsort, és indított el egy új, első ránézésre jobbnak tűnő formátumot, a Love Bistrót, ezzel a műsorral sem tudott lépést tartani a hétköznap estéken.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Augusztus 20 után mindkét csatorna beizzította teljesen az őszi műsorstruktúrát, ami azt jelenti, hogy az RTL Klubon szombaton ismét látható A mi kis falunk, míg vasárnap az Álarcos énekes kerül műsorba. A TV2 a szombati napokon korábban megpróbálta megtörni a vígjátéksorozatot, és igyekeztek közönségvonzó műsorokat adni, később viszont volt olyan is, amikor úgy tűnt, elengedik ezt az estét. A mögöttünk hagyott hétvégén ismét a „húzd meg” taktika látszódott, hiszen a Bödörék mellett egy viszonylag friss mozisikert tűztek műsorra. Ez a kombináció nem volt nyerő ugyan, de az elmondható, hogy a TV2 ezen a napon tudta leginkább minimalizálni az RTL előnyét (a 18-49 éves korcsoportban főműsoridőben).

A tavaszi műsorstruktúrából tanulva az RTL Klub a korábbinál sokkal hosszabb műsoridővel indította útnak az Álarcos énekest, amelynek köszönhetően a műsor erősebb nézettséget hozott, mint a TV2-n futó Sztárban sztár. Az erős hétköznapoknak és az azt közelítő hétvégéknek köszönhetően augusztus vége óta így az RTL Klub igen masszív előnyt szerzett a kereskedelmi célcsoportban főműsoridőben.

Ha csoportszinten nézzük a versenyt, akkor azt láthatjuk, hogy a zászlóshajónak számító adók közötti tetemes különbséget nem tudja a TV2 ledolgozni, hiába rendelkezik több csatornával. Így itt is azt láthattuk, hogy augusztusban kinyílt az olló az RTL Magyarország javára, és a TV2 Csoport érdemben nem tud ebből a hátrányból faragni.

A nagy kérdés jelen pillanatban nem is az, hogy az RTL Klub a következő hónapokban tudja-e tartani ezt a tempót, sokkal inkább az, hogy a tervezett műsorokkal tud-e majd számolni. A csatorna ugyanis több bejelentést is tett, amelyben azt jelezték, hogy koronavírusos betegség miatt felfüggesztenek forgatásokat. Ezek közül számukra talán a legfájdalmasabb, hogy pénteken azt közölték, pozitív COVID teszt miatt határozatlan időre leáll a Konyhafőnök VIP forgatása. A csatorna szerint a műsorban résztvevők PCR tesztelését és a fertőtlenítést megkezdik. A forgatás akkor folytatódik, ha minden résztvevő két negatív PCR teszttel rendelkezik. Az biztos, hogy van leforgatott anyaguk, a nagy kérdés a főzős vetélkedőnél, hogy mennyire tudtak előre dolgozni.

Hétfőtől bizonytalan időre leáll a Barátok közt forgatása is, mert a sorozat egyik közreműködőjének COVID tesztje pozitív lett. Ugyanakkor az RTL Klub szerint a sorozat képernyőn való jelenlétét a leállás nem befolyásolja. Az Álarcos énekes esetén is megoldotta a csatorna, hogy ne kelljen leállni, amikor az egyik zsűritag akadt fenn a szűrésen. Mint közölték, nem lehet jelen Gáspár Laci az Álarcos énekes második évadának következő felvételein, mert a tesztje pozitív lett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.