4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába nőtt jelentősen az Amazon negyedéves bevétele és nyeresége, az elmaradt az elemzői várakozásoktól. Ezt pedig erőteljesen büntette a piac, az árfolyam zuhanása miatt a társaság fő tulajdonosa, Jeff Bezos vagyona is jelentősen olvadt.

Az Amazon 7,5 százalékos zuhanással zárt a pénteki amerikai tőzsdei kereskedésben. Ennek hátterében a társaság várakozásoktól elmaradó eredménye áll. Mint azt a vállalat a csütörtöki tőzsdezárás után közölte, az adózott eredménye 48 százalékkal, 7 milliárd 778 millió dollárra, részvényenként 15,12 dollárra emelkedett az idei második negyedévben az egy évvel korábbi 5 milliárd 243 millió dollárról, részvényarányosan 10,3 dollárról. Emellett az Amazon bevétele is bővült, a tavalyi második negyedévi 89 milliárd dollárhoz képest 27 százalékkal, 113 milliárd dollárra.

A fenti számok mégsem nyugtatták meg a befektetőket, sőt komoly csalódást jelentett számukra, hiszen a bevételnövekedés üteme lassult az első negyedévi 44 százalékos bővüléshez képest. Az is negatívum volt, hogy az Amazon közleménye szerint a folyó negyedévre 106-112 milliárd dollár közötti bevételre számítanak, ami elmarad az elmezői várakozások átlagában szereplő 119,3 milliárd dollártól.

Mit jelent a pénteki zuhanás?

A fent említett 7,5 százalékos esés százalékosan is viszonylag sok, hiszen kiegyensúlyozott piaci körülmények között az ilyen nagyvállalatok papírjai leggyakrabban egy százalékon belüli mozgást produkálnak. Jellemző a pénteki zuhanás mértékére, hogy hasonló mértékű esésre utoljára 2020 márciusában volt példa a koronavírus okozta piaci pánik közepette. Az Amazon egyébként sem az a vállalat, amelynek a részvényei tartósan lefele mennének. A Covid miatt ütött 1785 dolláros lokális mélypont után gyorsan talpra állt, majd egy éven keresztül minimális korrekció mellett folyamatosan erősödött, és szűk egy hónapja még történelmi csúcsra ugrott, amikor is a papírok értéke elérte a 3773 dolláros szintet. Igaz, onnan lefordult, de csak lassabb árfolyamcsökkenés volt, pénteken a zárásra viszont 3327 dollárig szánkázott. Ez a történelmi rekordhoz képest közel 440 dollár veszteséget jelent, amelyből 272 dollárt a mostani eset tett ki.

A mostani zuhanás miatt egyetlen nap alatt 160 milliárdot meghaladó értékben csökkent a vállalat tőzsdei értéke, ami óriási összeg. Érdemes megemlíteni, hogy a magyar éves GDP ezt csupán 10 milliárd dollárral haladja meg, de például a szlovák vagy az ukrán gazdaság teljesítményénél több.

A pénteki esés mindenesetre a vállalat értékén túl Bezos személyes vagyonát is apasztotta, még ha ebben az esetben erről virtuális értelemről beszélhetünk. Az általa birtokolt Amazon részvényekből ugyanis csak ritkán értékesít. Ettől függetlenül az utóbbi időben többször is viszonylag jókor lépett egy-egy lokális csúcson adva el a papírokat. A legutóbb május elején dobott piacra közel másfél millió papírt, majd 5 milliárdot kasszírozva rajtuk. Majd néhány nappal később még bő 500 ezer részvénytől vált meg, összességében 6,7 milliárd dollárnyi értékben.

Jeff Bezos is óriási összeget bukott

2020-ban a márciusi tőzsdei összeomlást megelőzően 3 milliárd dollárért, tavaly novemberben pedig 4 milliárdért adott el részvényeket. Az így realizált összegekből komoly részt fordít a Blue Origin vállalatra, amely a cégbirodalma űrutazásokra szakosodott része. A napokban egy „tesztutazás” keretében Bezos is tett egy kirándulást az űrbe.

Jeff Bezos és csapata a Blue Origin New Shepard űrrakétája előtt, a texasi Van Horn közelében lévő űrkikötő térségében a sikeres földet érésük után (Fotó: MTI/AP/Tony Gutierrez)
Jeff Bezos és csapata a Blue Origin New Shepard űrrakétája előtt, a texasi Van Horn közelében lévő űrkikötő térségében a sikeres földet érésük után (Fotó: MTI/AP/Tony Gutierrez)

A Blue Origin vállalatba több milliárd dollárt tolt már, ugyanakkor ezt egyfajta misszióként tekinti az űrrepülés fejlesztésére. Szerinte a mostani generáció feladata az infrastruktúra kiépítése, míg a következő nemzedék lesz az, amely valóban képes lesz a világűrt beutazni.

Ebből a szempontból kifejezett szerencse, hogy most nem akart Bezos eladni, hiszen a pénteki esés számára – csak az Amazon részvényeit számolva - közel 14,5 milliárd dollár veszteséget jelentett. Hogy mindezt el tudjuk helyezni: csak az egynapi veszteségének összege meghaladja a magyarországi milliárdosok teljes vagyonát. Mindez azt jelzi, hogy a magyar gazdasági élet nagyágyúi hiába léptek előre tavaly is, Jeff Bezos vagyonához nem mérhető a gazdagságuk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!