<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

De ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.

A fiatal és az idős korcsoportban is működik, és átlagosan 70 százalékban hatékony az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen fejlesztett koronavírus-vakcina - jelentették be hétfőn. Az eredmény azonban még nem végleges, a végső, harmadik tesztkörnek az első tapasztalatait összegezték benne.

Az Oxfordi Egyetem szerint a köztes teszteredmények két különböző dózisú oltás eredményeinek átlagolásából születtek meg, az egyik dózis 62 százalékban adott védettséget a koronavírussal való megfertőződés ellen, a másik viszont 90 százalékban. A WHO szerint egyébként nincs olyan, hogy egy vakcina 100 százalékos hatékonyságú legyen, az FDA (Food and Drug Administration, az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) által elvárt minimum pedig 50 százalék.

Nagy-Britannia már 100 millió adagot megrendelt a hazai terepen fejlesztett szérumból, a Pfizer-BioNTech készítményéből pedig 40 millió adagot foglaltak le.

A magyar kormány ebből a készítményből 5 millió Gulyás Gergely közlése szerint 6,5 millió adagot foglalt le, de mivel ennél a szernél két oltásra van szükség, valójában 3,2-3,3 millió oltóanyagról van szó.

Az AstraZeneca-Oxford fejlesztés két héten belül már a harmadik ígéretes, nyugati koronavírus-szérum. Elsőként a Pfizer-BioNTech vakcináról jelentettek hatékonysági hányadost, az a nem végleges adatok szerint "több mint 90 százalékos" volt, az összes adat kiértékelése után pedig majdnem 95 százalékosra kúszott fel. Ők pénteken már kérték is a szer sürgősségi engedélyeztetését az FDA-nál. A Moderna anyaga a nem végleges adatok szerint 94,5 százalékban hatékony.

(Reuters, Guardian)