4p

A hazai hivatalos ügyintézési időket ismerve szokatlanul rövid idő alatt, mindössze hat évvel annak megindítása után lezárult a Strategon Értékpapír Zrt. felszámolási eljárása. Persze ennek is megvan a magyarázata.

2014 decemberében jött a hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB), felügyeleti minőségében, húszmillió forintra bírságolta a Strategon Értékpapír Zrt-t, 14 millióra pedig a brókercéget 2007 áprilisában alapított magánszemélyek egyikét, Pranter Józsefet a befektetési vállalkozásokra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. 

Mint kiderült, a Strategon számos esetben az ügyfél kérelme vagy engedélye nélkül, fedezet hiányában hajtott végre tranzakciókat, általában úgy, hogy más ügyfelek pénze jelentette a pótlólagos fedezetet. Ráadásul sok adásvételt nem folyamatosan, hanem csak utólag rögzítettek a nyilvántartási rendszerben, vagyis a Strategon adminisztrációja sem volt rendben.

A helyzetet súlyosbította, hogy a brókercég visszaesőnek számított, hiszen hasonló szabálytalanságok miatt három évvel korábban, 2011 augusztusában már kapott egy 3 millió forintos pénzbüntetéssel megspékelt ejnye-bejnyét az akkor még létező (csak 2013 októberében az MNB-be olvadt) Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől. Már akkor is indult Pranter József, valamint a cég vezető tisztségviselőivel szemben eljárás, de az akkor még intézkedés nélkül zárult le.

Addig jártak a kútra, amíg el nem törtek. Fotó: Strategon
Addig jártak a kútra, amíg el nem törtek. Fotó: Strategon

2017 májusában azonban már nem volt apelláta. Mivel a 2011-ben és 2014-ben feltárt jogsértésekkel nem hagyott fel, az MNB betiltotta a Strategon befektetési- és árutőzsdei szolgáltatási tevékenységét, egyúttal előírta, hogy amint a cég teljeskörűen elszámol az ügyfeleivel és ezt a felügyeletnek is igazolja, visszavonja a társaság működési engedélyét. Az ennek apropóján kiadott közleményében az MNB felidézte, hogy az előző év, azaz 2016 karácsonya előtt két nappal kiadott határozatában már felszólította a brókercéget, hogy a működése mindenkor feleljen meg a jogszabályi előírásoknak és a szavatoló tőkéjét töltse fel a törvényben meghatározott szintre. Ez utóbbinak a társaság az előírt határidőben nem tett eleget, amely mellett súlyosbító körülménynek számított, hogy több mint fél éve nem végezte a részére engedélyezett árutőzsdei tevékenységet sem.

A Strategon működési engedélyét végül az MNB 2017. szeptemberében vonta vissza, egyúttal kezdeményezte a brókercég felszámolási eljárásának megindítását. Ez zajlott le a minap, vagyis a magyarországi adminisztrációs idők ismeretében szokatlanul gyorsan, mindössze hat év alatt, amely végén a Fővárosi Törvényszék jogerős végzésével, jogutód nélkül megszüntette a Strategont, a Cégbíróság pedig törölte a nyilvántartásból.

A viszonylag rövid végjáték magyarázata az lehet, hogy a brókercégnek csekély számban voltak vitatott, illetve a befektetési vállalkozás által nem vitatott, de már lejárt követelései is. A felszámolás 2017. szeptemberi megindításakor elkészített összegzés szerint például a Strategon kötelezettségei közel 1,2 milliárd forintra rúgtak, ezek szinte kivétel nélkül – valamivel több mint százezer forint híján – egy éven belül voltak esedékesek.

Bár a befuccsolt brókercég elszámolási vitába keveredett egy brit – a szigetországi pénzügyi felügyelet hatáskörébe tartozó – letétkezelővel, ám az is igen kisszámú ügyfelet és mindösszesen alig 20 millió forintnyi követelést érintett. És akkor még ott volt a Befektetővédelmi Alap, amely egymillió forintig száz százalékban, afelett pedig 90 százalékig kártalanította a tilosba keveredett brókercég pórul járt befektetőit.

Utóbbiak nem voltak sokan, a felszámolási eljárás megindításakor mintegy 600 leszerződött ügyféllel rendelkezett a Strategon, amely a 2017-es tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal a szektor értékpapír-állományára vetítve 0,14 százalék részesedéssel bírt.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!