3p

Regionálisan és nemzetközileg is meghatározó piaci szereplővé nőtte ki magát az OTP. A bankcsoport a várakozásokat meghaladó eredményről számolt be, ebben egyre nagyobb súllyal szerepelnek azok a pénzintézetek amiket az elmúlt években felvásároltak több országban.

Mostanra nem csak Magyarországon, hanem a régióban, amiben ahol aktívak vagyunk vezető pozíciót értünk el, 5 országban vagyunk a legnagyobbnak - mondta újságíróknak Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a bankcsoport legújabb ereménybeszámolójának publikálását követően.

Az OTP Bank módosított harmadik negyedévi adózott eredménye 307,5 milliárd forinttal ismét rekordot döntött, 29 százalékkal felülmúlva az elemzői konszenzust. Bencsik elmondása szerint likviditásban és eszközállományban is stabil a bank. "Történelmi szintű akvizíciókat hajtottunk végre, ez se rontotta a tőkemegfelelést" - mondta.

Szavaiból az szűrhető le, hogy a recessziós hazai gazdasági közeg immár kisebb súllyal szerepel a cég működésében, ami az elmúlt években több bankot megvett, és vannak még további akvizíciós ambíciói is.

Sajnos a 77 százalékos növekedés java része nem Magyarországról jött

- mondta Bencsik

A bankvásárlások az OTP kiadásaiban azért jelentenek pozitívumok, mert érték alatt vettek bankokat.

Hazai fájdalmak

Bencsik kérdésünkre elmondta, hogy továbbra is nagyon alacsony a lakossági hitelpenetráció Magyarországon. Lakáshitelek szempontjából nézve ez 8 százalék a GDP arányában, ami meglehetősen alacsony.

A háború Ukrajnában, és az adóterhek, csak a magyar piacon 100 milliárdos kiesést jelentenek.

A változó jegybanki politika alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most már nem az irányadó kamatot fizeti, ezt megérzi a bankszektor, amelyik a betéti állományra támaszkodik. Mérete alapján Bencsik elmondása szerint az intézkedés leginkább az OTP-t sújtotta.

Jelenleg az irányadó jegybanki alapkamat 12,25 százalék, a gazdasági kormányzat önkéntes alapon egy 8,5 százalékos ráta bevezetésére invitálta a bankszektort, ami meg is történt.

Mostanra Magyarország csak egyharmada a csoportnak, de így is a legmeghatározóbb, és a legnagyobb – mindent elkövetünk az organikus növekedésért.

Magyar bank vagyunk

-    mondta Bencsik.

Fókuszban a külpiacok

Külpiacokon Bulgária nagyon gyümölcsöző irányt vett, kamatszintjük az eurozóna kamatszintje - mondta Bencsik.

Az orosz piacról kérdésünkre elmondta, az OTP-nek nincs rubel nyitott pozíciója, csak a helyi lakosságnak hiteleznek, rubelben.

Rákérdeztünk a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebbé váló ESG gyakorlatra is, amivel környezetvédelmi és szociális kérdésekre is reagálniuk kell a vállalatoknak.

Mi proaktívan csináljuk a zöld hitelezést. Lehet olyat, hogy emiatt ki kéne zárni ügyfeleket, mi ezt nem akarjuk.

Alapvetően nem a bankoknak kell a klímaváltozás ellen harcolniuk, noha a nemzetközi gondolkodásban ez egy meglévő irányzat, ami Bencsik szerint téves.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!