<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az FE-Group Invest Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt. magánszemély tulajdonosa kiszáll a cégből, részvényei 24,9 százalékát a volt köztársasági elnök alapítványa által menedzselt alap veszi meg, míg a minősített többséget biztosító pakett, s az egyedüli irányítási jog az Alteo alternatív energiaszolgáltatóhoz kerül. 

Múlt szerdán tette közzé az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján, hogy szerződést kötött az FE-Group Invest Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt. 1 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 75,1 százalékát megtestesítő részvényei megvételéről. Az eladó egy magánszemély, Balatoni Henrik, aki harmadmagával 1997 júniusában alapította meg a céget, amelyben 2001 novemberében jelentős befolyásra tett szert, 2017 májusa óta pedig már az FE-Group egyedüli részvényese.

Az Alteo által felvásárlandó FE-Group komplex hulladékgazdálkodással is foglalkozik. Fotó: Depositphotos (illusztráció)Az Alteo által felvásárlandó FE-Group komplex hulladékgazdálkodással is foglalkozik. Fotó: Depositphotos (illusztráció)

Az Alteo közleményében jelezte, hogy a 75,1 százalékos pakett a szerződésben részletesen meghatározott feltételek teljesülése esetén, a tervek szerint egy hónapon belül kerülhet a birtokába. Ez a célkitűzés reálisnak tűnik, minekután az Alteo már kedden bejelentette a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), hogy úgymond összefonódik az FE-Grouppal. 

Az összefonódásról, magyarul két vagy több cég erőinek egyesítéséről akkor kell tájékoztatni a GVH-t, ha felmerül, hogy az összefonódásuk a piaci versenyt befolyásolja vagy korlátozza. Amennyiben a Versenyhivatal nem lát okot vizsgálatra, vagy lát, de a vizsgálat során arra jut, hogy a felek egyesülése nem gátolja a versenyt, akkor a tranzakció létrejöhet.

Az FE-Group a 2021-es évét 3,3 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta, ez több mint másfélszer lett magasabb a 2020-asnál, igaz, azt az évet a Covid miatti gazdasági leállások terhelték. Így a 2019-es „békeév” lehet alkalmasabb bázis, s a cég tavalyi forgalma állja is az összehasonlítást, hiszen 14 százalékkal lett magasabb a három évvel ezelőttinél. 2021-es 86,5 milliós adózott nyeresége pedig a 2019-es több mint négyszerese lett (érdekes módon ugyanakkor a 2020-as is kiugróan alakult, a maga 80 milliós profitjával).

Ezzel szemben az Alteo a 2021-es évét az FE-Groupénál négyszer magasabb, 13,7 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta – szinte hajszálra ugyanannyival, mint a 2020-ast. Adózott nyeresége viszont neki is nagyságrenddel lett magasabb tavaly a tavalyelőttinél, közel 6,3 milliárd, szemben a 2020-as 267 milllióval.

Az adásvételi szerződésről közzétett tőzsdei közleményben az Alteo arról is tájékoztatott, hogy az FE-Group papír-, fém- és elektronikai hulladék átvétele és újrahasznosítása mellett komplex hulladékgazdálkodási tevékenységgel foglalkozik. 1994 óta aktív a hulladékfeldolgozási piacon, így kellően átfogó és integrált tapasztalattal rendelkezik a nagyvállalati és ipari, valamint részben a lakossági és az önkormányzati részpiacokon egyaránt. 

E jellemzők miatt illeszkedik az akvizíció szorosan az Alteo 2022 elején frissített stratégiájába, abban ugyanis az a cél, hogy a társaság tovább erősítse a szerepét a körforgásos gazdaságban és a fenntartható gazdálkodásban – írja a tőzsdei társaság.

Az Alteo egyébként nem egyedül válhat az FE-Group tulajdonosává, hiszen annak kisebbségi, 24,9 százalékos részesedését pedig a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap szerzi meg, ami azt jelenti, hogy az alapító Balatoni Henrik teljesen kiszáll a cégből. A kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealapot az Áder János volt köztársasági elnök alapítványaként elhíresült Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kezeli. 

A GVH által minden bizonnyal jóváhagyandó tranzakcióra már reagált az MKB Bank. Amellett, hogy továbbra is vételre ajánlja az Alteo részvényeit, azok célárát közel 3 százalékkal megemelte, ami azt jelenti, hogy azt várja, a BÉT-en csütörtökön 2750 forinton forgó papírok egy év múlva ilyenkor nem 2951, hanem akár 3031 forintot érhetnek. Azt feltételezik az MKB-nál, hogy a hulladékgazdálkodási szegmens növekedni fog, ehhez viszont ehhez jó benchmarkot ad a mostani akvizíció – hívta fel a figyelmet a portfolio.hu. Jelenleg az FE-Group hozzájárulása az Alteo EBITDA-hoz (adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredményhez) alacsony (hozzávetőlegesen 2 százalék), ezért az MKB megvárja a második negyedéves gyorsjelentés utáni befektetői konferenciát, hogy több információt kapjon az üzletről.

A részvényárfolyamokat laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán tudja megnézni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.