Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Az egyebek mellett a mezőgazdaságban meghatározó szereplőnek számító Bonafarm Csoport felett diszponáló Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. az energetikai piacra lép. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kizárólagos tulajdonában lévő társaság egy, az utóbbi években több milliárd forintos forgalmat lebonyolított százhalombattai cégben szerez 76 százalékos részesedést. 

Cikkünk eredetileg laptársunknál, a Privátbankár.hu-n jelent meg.

Két társaság, a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt., valamint a Hőtechnika Kőolaj Kemenceépítő Kft. március 30-án jelentette be a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), hogy – szakszóval – az összefonódásukat tervezik. Méghozzá oly módon, hogy a Bonitás 2002 Zrt. megvásárolja a Hőtechnika üzletrészeinek 76 százalékát, melyet követően a minősített többségi szavazat (ez a törvényi előírások szerint legalább 75 százalékot takar) is átkerül az új tulajdonoshoz.

Az új szerzemény jól kiegészítheti Csányi Sándor cégének eddigi tevékenységeit. Fotó: MTIAz új szerzemény jól kiegészítheti Csányi Sándor cégének eddigi tevékenységeit. Fotó: MTI

A két cég közül messze a Bonitás 2002 az ismertebb. Azt ugyanis Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója – aki a 2020 májusában megjelent „A 100 leggazdagabb” kiadványban 310 milliárd forintra becsült vagyonával az 1. helyet foglalta el – alapította, még kft-ként, 2002 márciusában, majd szinte napra tizenhárom évvel ezelőtt, 2008 áprilisában részvénytársasággá alakult át. Az akkori 100 millió forintos induló tőkéje 2012 augusztusában a tízszeresére, 1 milliárdra emelkedett, s jelenleg is ennyi.

A 2019. évi üzleti beszámolója szerint (a 2020-as adataikat a cégeknek 2021. május 31-éig kell közzétenniük) a Bonitás 2002 portfoliójának legértékesebb eleme a 2019 végén 100 milliárd forintos saját tőkével rendelkezett agrárkonglomerátum, a Bonafarm Csoport volt. Az e tekintetben második, Szingapúrban bejegyzett Sertorius Global Opportunities Fund Pte Ltd. vagyona 93,3 milliárd forintra rúgott – ez a cég alapvetően OTP-részvényeket birtokol. 

Az már a bank éves jelentésében lelhető fel, hogy 2019 végén Csányi összesen – közvetlenül és közvetve – 3 millió 555 ezer 583 forint értékű bankpapír tulajdonosa volt, ezek akkori árfolyamértéke közel 55 milliárd volt (2020-ban aztán a bankvezér tovább zsákolta az általa irányított hitelintézet papírjait, azok darabszáma az elmúlt év végére már 4 millió 712 ezer 505-öt tett ki, árfolyamértéke pedig megközelítette a 63 milliárdot). 

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!



Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.