<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Az egyebek mellett a mezőgazdaságban meghatározó szereplőnek számító Bonafarm Csoport felett diszponáló Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. az energetikai piacra lép. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kizárólagos tulajdonában lévő társaság egy, az utóbbi években több milliárd forintos forgalmat lebonyolított százhalombattai cégben szerez 76 százalékos részesedést. 

Cikkünk eredetileg laptársunknál, a Privátbankár.hu-n jelent meg.

Két társaság, a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt., valamint a Hőtechnika Kőolaj Kemenceépítő Kft. március 30-án jelentette be a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), hogy – szakszóval – az összefonódásukat tervezik. Méghozzá oly módon, hogy a Bonitás 2002 Zrt. megvásárolja a Hőtechnika üzletrészeinek 76 százalékát, melyet követően a minősített többségi szavazat (ez a törvényi előírások szerint legalább 75 százalékot takar) is átkerül az új tulajdonoshoz.

Az új szerzemény jól kiegészítheti Csányi Sándor cégének eddigi tevékenységeit. Fotó: MTIAz új szerzemény jól kiegészítheti Csányi Sándor cégének eddigi tevékenységeit. Fotó: MTI

A két cég közül messze a Bonitás 2002 az ismertebb. Azt ugyanis Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója – aki a 2020 májusában megjelent „A 100 leggazdagabb” kiadványban 310 milliárd forintra becsült vagyonával az 1. helyet foglalta el – alapította, még kft-ként, 2002 márciusában, majd szinte napra tizenhárom évvel ezelőtt, 2008 áprilisában részvénytársasággá alakult át. Az akkori 100 millió forintos induló tőkéje 2012 augusztusában a tízszeresére, 1 milliárdra emelkedett, s jelenleg is ennyi.

A 2019. évi üzleti beszámolója szerint (a 2020-as adataikat a cégeknek 2021. május 31-éig kell közzétenniük) a Bonitás 2002 portfoliójának legértékesebb eleme a 2019 végén 100 milliárd forintos saját tőkével rendelkezett agrárkonglomerátum, a Bonafarm Csoport volt. Az e tekintetben második, Szingapúrban bejegyzett Sertorius Global Opportunities Fund Pte Ltd. vagyona 93,3 milliárd forintra rúgott – ez a cég alapvetően OTP-részvényeket birtokol. 

Az már a bank éves jelentésében lelhető fel, hogy 2019 végén Csányi összesen – közvetlenül és közvetve – 3 millió 555 ezer 583 forint értékű bankpapír tulajdonosa volt, ezek akkori árfolyamértéke közel 55 milliárd volt (2020-ban aztán a bankvezér tovább zsákolta az általa irányított hitelintézet papírjait, azok darabszáma az elmúlt év végére már 4 millió 712 ezer 505-öt tett ki, árfolyamértéke pedig megközelítette a 63 milliárdot). 

De a Bonitás az egészségügybe is befektetett, 2017 júliusában részesedést szerzett a Budai Egészségközpontban, jelenleg annak 75 százalékos tulajdonosa. (Ebben a cikkünkben számoltunk be arról, hogy e cég milyen szerepet vállalt a koronavírus-járvány kezelésében.) 

Mint a fenti táblázatból látható tehát, a Bonitás 2002 a Hőtechnikában való részesedésszerzéssel most egy új ágazatba, az energetikába fektet. A Hőtechnika egy közel három évtizedes múltra visszatekintő társaság, 1992 novemberében jött létre, kizárólagos tulajdonosa idén februárban lett egy magánszemély, Patay László. Aki régi motorosnak számít a szakmában, 2010-2014 között az E.On elnök-vezérigazgatója, de később az MVM Magyar Villamos Művek csoportnál is betöltött vezető tisztséget, illetve volt elnöki tanácsadó.

A Bonitás 2002 csoport a tevékenységének diverzifikációja miatt lépett be egy új piacra – közölte lapunk megkeresésére Kvancz Gábor, a Bonitás 2002 vezérigazgatója. Aki arra a kérdésre, hogy milyen terveik vannak új szerzeményükkel, közölte, a Hőtechnika Kft. az ipari készülékek és acélszerkezet gyártásában nagy tapasztalattal rendelkezik, ezért az energetikai, vegyipari és élelmiszeripari beruházások várható felfutásánál nagy lehetőségek előtt áll. A cég 1992-ben mint magyar magánvállalkozás indult, és az elmúlt 28 évben ipari környezetben bizonyította szakmai felkészültségét. A Bonitás 2002 csoport beszállásával lehetőség nyílik arra, hogy az eddigi tapasztalatokat és képességeket kihasználva az ipari beruházások területén dinamikusan növekedjen – hangsúlyozta Kvancz.

Az energetika azonban a Bonitás 2002 egyedüli tulajdonosa számára korántsem ismeretlen, Csányi Sándor immár húsz éve az alelnöke a Mol Nyrt. igazgatóságának.

Az új tulajdonos vezére szerint a Hőtechnika Kft. stabil működéséhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre fognak állni. „A források biztosításának módját később kívánjuk eldönteni. A menedzsmentben nem tervezünk változtatást” – jelentette ki Kvancz.

Azért kellett a GVH-hoz bejelentenie a két cégnek az összefonódást, mert a hatályos törvények alapján a vevő csoport és a céltársaság együttes árbevétele meghaladja azt a limitet, amely elérésénél kötelező a Versenyhivatalt tájékoztatni a készülő tranzakcióról. (E tekintetben a Hőtechnika árbevétele az irányadó, mivel az például 2019-ben megközelítette a 3 milliárd forintot, míg a Bonitás 2002-é 88,6 millió volt – a szerk.).

Ám a GVH úgy találta, hogy a Bonitás 2002 beszállása kapcsán vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn – derül ki a kedden, a Versenyhivatal honlapján publikált határozatból.

A nyilvánosan elérhető információk alapján ugyanakkor a Hőtechnika ellen február elején bírósági végrehajtást indított egy 62 millió forintos tétel miatt a Mátrapromet Kft. Ezért Kvancz Gábornak azt a kérdést is feltettük, vajon új irányító tulajdonosként hogyan szándékoznak majd kezelni ezt a helyzetet? „A korábbi pénzügyi nehézségek számunkra is ismertek voltak, de azok azóta rendezésre kerültek. Úgy gondoljuk, hogy nem csak a Hőtechnika Kft.-nek, hanem a cég partnereinek, így a beszállítóinak és alvállalkozóiknak is megnyugtató, hogy egy tőkeerős befektetőhöz került a cég többségi tulajdona” – válaszolta lapunknak a Bonitás 2002 vezérigazgatója.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.