<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az autós vállalat pár éven belül negyedével csökkentené modelljei előállítási költségét, illetve az elektromos járművek előretörésével nagyban egyszerűsítené is a folyamatot - mindehhez a még fel sem épült magyarországi egység lenne az előfutár.

A BMW az évtized közepére negyedével tervezi csökkenteni modelljei előállítási költségét - idézi a konszern termelési igazgatóját a Handelsblatt keddi számában megjelent beszámoló.

"Autóink előállítási költségét a 2019-eshez képest 25 százalékkal tervezzük csökkenteni 2025-re" - jelentette ki Milan Nedeljkovic termelési igazgató a lapnak adott interjúban. A költségcsökkentést a termelési folyamatot tervező új szoftverrel, karcsúsított logisztikai hálózattal és a meglévő termelési kapacitás jobb kihasználásával érné el a BMW.

A BMW költségcsökkentésekkel igyekszik ellentételezni egyebek között a beszerzési költségei növekedését, ami a nyersanyagárak emelkedése miatt az idén mintegy egymilliárd eurós többletkiadást jelent majd a cégnek. Az elektronikai alkatrészek ellátásában keletkezett globális hiány, valamint a beszállítók láncban kialakult fennakadások miatt a BMW az idén már 30 ezer autós termelési lemaradást halmozott fel, amit az év második felében viszont már behozna.

A BMW még a koronavírus-válság előtt életbe léptetett költségcsökkentési programja továbbra is érvényben van. Ez 2019 és 2022 között 12 milliárd eurós megtakarítást tűzött ki célul, egyebek között több ezeres létszámcsökkentéssel. A termelés komplexitásának egyszerűsítése érdekében szűkíti a modellpalettát is.

Milan Nedeljkovic termelési igazgató szerint az elektromos meghajtásra való átállás is hozzájárul majd a termelési költségek csökkentéséhez, különösen 2025 után. Akkor indul meg ugyanis a meglévő termelési kapacitás fokozatos átállítása az elektromos meghajtásra felkészített "új osztályú" platformra. "Az új osztályú platform lényegesen leegyszerűsíti a gyártási folyamatot, mert lecsökkenti mind a termék, mind a gyártási folyamat komplexitását" - mondta Nedeljkovic a lapnak adott interjúban. Hozzátette: a jelenleg Debrecenben épülő üzem szolgál mintaként a meglévő termelési kapacitás átalakításához.

Oliver Zipse vezérigazgató az idén az értékesítési volumen 5-10 százalékos növelését tervezi, azaz nagyjából a 2019-es 2,5 milliós szint elérését. Középtávon, még ebben az évtizedben a 3 milliós értékesítési volumen elérését tűzte ki célnak a cég vezére. A BMW értékesítéseinek a felét 2030-tól már az elektromos modellek adják majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.