2019. október 29. 08:05
mfor.hu

Nekik viszont egyre kedvezőbb a biznisz, miközben a magyar céget, mely vezetésével a projektet eredetileg elnyerték, már ki is fúrták az egészből, írja a Direkt36.

Az oroszoknak kedvez az a magyar-orosz közös projekt, amelynek keretében a két ország 1300 vasúti kocsit gyártana Egyiptomnak, miközben a beruházáshoz szükséges hitelt a magyar állam biztosítja. De a beruházással jól járnak majd kormányhoz köthető szereplők is – derül ki a Direkt36 által összegyűjtött információkból.
 
A vasúti kocsik gyártásáról szóló szerződést 2018 szeptemberében írták alá, jelenleg folynak a finanszírozásáról szóló tárgyalások, a külügyminisztérium szerint a hitelszerződést még az idén aláírhatják. A hitelt az Eximbank folyósítja. A bank a beruházásban akkor tud részt venni, ha a projektben a magyar hozzáadott érték legalább 50 százalék lesz. A külügy szerint ez úgy fog teljesülni, hogy a megrendelt 1300-ból „legalább 651 vasúti kocsi Magyarországon kell, hogy elkészüljön".

fotó: MTI fotó: MTI

 
Ez a munkamegosztás meglepett több, a Direkt36 által megkérdezett olyan szakembert, akik dolgoztak már hasonló állami finanszírozású projekteken és ismerik a vasúti gépgyártás folyamatát. Szerintük az ilyen projektek rendszerint úgy néznek ki, hogy a konzorcium minden tagja részt vesz az összes kocsi gyártásában. A Direkt36 forrásai szerint a konzorciumban az orosz fél, a Transmashholding dominál majd, mivel nagyságrendekkel nagyobb vállalat, mint a magyar partnere. Emiatt az Oroszországban gyártott kocsikban valószínűleg nem lesz jelentős a magyar hozzáadott érték, ami a lap egyik forrása szerint olyan lenne, mintha az Eximbank az orosz exportot finanszírozná.
 
Az Eximbank és a külügyminisztérium erre reagálva azt közölte, hogy részleteket banktitok miatt nem mondhatnak, de a jogszabályok betartásával nyújtanak hitelt, amivel magyar cégek is jól járnak.


 
Az egyiptomi szerződést az orosz TMH magyarországi leányvállalata, a Transmashholding Hungary Kft. írta alá. A cég jogi képviseletét az Illés Géza Márton Ügyvédi Iroda látja el. Illés ügyvédi irodája korábban több olyan cégnek is dolgozott, ahol a miniszterelnök korábbi tanácsadója, Tombor András megjelent. Illés azt közölte a Direkt36-tal, hogy régóta "megbecsült ügyfele" Tombor András, de szerinte téves megközelítés az ügyvédi iroda megbízásait Tombor személyével összekötni. A cégnek idén nyár óta már a tulajdonosai között is van magyar ember. A cégben júniusban 50 százalékos részedést szerzett Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet, aki közeli kapcsolatot ápol Habony Árpáddal.
 
Az egyiptomi megbízást eredetileg még 2016-ban a magyar Ganz vezette konzorcium nyerte el, de a magyar kormány az utolsó pillanatban kihátrált mögűlük és inkább az orosz konkurensük vezetésével felálló csoportnak adott állami hitelgaranciát.

(Direkt36)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.