2019. január 14. 14:10

A Drága örökösök sikerére épít az RTL, amely átszervezi az esti műsorrendjét. Ez persze érthető, hiszen a sorozat a második héten is nagyon erős számokat hozott.

A Drága örökösök az RTL Klub új csodafegyvere lett, messze a legnézettebb tévéműsor az idei évben. Az első héten nagyon erősen kezdett, és az érdeklődés később sem esett vissza, hiszen a második héten is több epizód ért el 1 millió feletti nézettséget. A Szappanos család története ráadásul mind a kereskedelmi célcsoportban, mind a teljes lakosság körében telitalálatnak bizonyult, hiszen a pénteket kivéve a tévé előtt ülő nézők nagyjából negyede követte a Drága örökösöket.

A csatorna visszont azzal a nehézséggel nézett szembe, hogy hiába tarol a 7 óra utáni idősávban a sorozat, ha az csak fél órás hosszúságú. Így utána a TV2 az Exatlon révén feljön, sőt számos esetben felül is múlja az azt követő műsorokat, a Barátok közt vagy az Éjjel-nappal epizódját. Igaz azt, hogy az Exatlon valós ellenfele az RTL-es műsoroknak a TV2 is korán felismerte, és az erőnléti és ügyességi vetélkedőhöz hasonló nagy reményekkel reaktivált Legyen Ön is milliomos! ennek valamilyen szinten áldozata is lett. Mivel ugyanis az Exatlont maratoni műsorrá nyújtották, a műveltségi vetélkedő későbbi idősávba csúszott, amikor már egyébként is alacsonyabb a nézők aktivitása.

A TV2 egyébként a héten még egy kis extrával is próbálja meglökni a Palik László vezette műsort, kedden ugyanis a magyar játékosok románokkal mérik össze az erejüket. Mint a csatorna közleményéből kiderült, ezen a napon nem egymás ellen indulnak harcba a magyar bajnokok és kihívók, hanem az extrém sport-reality román csapata ellen. Az Exatlonban nagy hagyománya van a nemzetközi összecsapásoknak, azok az országok, akik párhuzamosan forgatnak a Dominikai Köztársaságban, a verseny egy adott pontján megküzdenek egymással. Ha abból a szemszögből közelítjük meg a műsort, hogy a kormánypárti médiumok aktívan fűtik a nacionalizmust, akkor a román csapatnál keresve sem találhattak volna jobb ellenfelet a TV2 szerkesztői.

Az Exatlon tartja a lépést az RTL műsoraival (Fotó: TV2) Az Exatlon tartja a lépést az RTL műsoraival (Fotó: TV2)

Az RTL azonban megpróbálja megfricskázni a versenytársát, és január 14-től komolyan átszervezi az esti műsorrendet. Új időpontban, 19:05-kor kezdődik a Fókusz, amely a Híradó hátszele lévén talán ellenfele lehet a TV2-s műsornak. Az RTL Klub íyg későbbi időpontra, 19:35-re tolta hátrébb a Drága örökösöket. A csatorna egyébként az első két hét félórás adásideje helyett napi egy órányi vidéki humorra látná el a nézőket. Nem teljesen kockázatmentes persze a lépés, hiszen láttunk már olyat, hogy ha a nézők egy műsort elkezdenek nézni, akkor adás közben nem feltétlenül váltanak csatornát. Ha viszont beválik az RTL terve, akkor az Exatlon nézettsége könnyen lejtőre kerülhet, hiszen a másfél órás adásidejéből egy órát "elvehet" a könnyed szórakozást kínáló sorozat.

Az RTL-es műsorváltozás miatt egyébként a szokásos programelemek is jóval hátrébb tolódnak, így a Barátok közt a 20:35-kor kezdődik majd, míg az Éjjel-Nappal Budapest fiataljainak kalandjait hétköznaponként 21:10-től követhetik nyomon a rajongók.

Ami a hétvégéket illeti, a szombat egyértelműen az RTL Klub sikerét hozta. A képernyőkre ugyanis visszatért a tavalyi esztendő egyik új szériája, A tanár. A Nagy Ervin főszereplésével készülő sorozat tavaly is jól teljesített, és az idei első rész miatt sem lehet komoly panasza a csatornának. A kereskedelmi célcsoportban ugyanis közel 20 százalékos közönségarányt ért el, igaz a teljes népességben ennél már kisebb volt az érdeklődés.

Vasárnap viszont mind a két nagy csatorna gyengébben muzsikált, hiszen főműsoridőben (19-23 óra között) egyik nagy csatorna átlagos közönségaránya sem érte el a 10 százalékos szintet. A nézők persze nem váltak köddé, hanem más csatornákra váltottak, így aznak este a F+ és a Mozi+ is saját átlagánál jobban teljesített.

 

A kiegyenlített hétköznapi versengés, és a gyengébb hétvégi számok egyébként a heti átlagokban is visszaköszöntek, és továbbra is viszonylag szoros a verseny a két nagy csatorna között. Összefoglalva a 2. hét számait, azt láthatjuk, hogy a 18-49-es korcsoportban főműsoridőben (19-23 óra között) továbbra is viszonylag kis különbség van a két nagy szereplő között., annak ellenére, hogy a TV2 csupán egy, míg az RTL Klub hat estét nyert meg. Az RTL Klub a képernyők előtt ülők 13,5 százalékát érte el átlagosan, eközben a TV2 nézettsége az év végihez képest megugrott, és 11,5 százalékos átlagos közönségaránnyal büszkélkedhettek. Az RTL-es kábelcsatornák esetében a F+ közönségaránya 4,8 százalék, míg a Coolé csak 2,8 százalék lett. Tőlük jócskán elmaradva szerepelt a Viasat3 (1,8% SHR), és a Duna TV (1,4% SHR) is.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.