<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egyetlen jelentős tranzakció hozott izgalmat az egykori cégbirodalom megmaradt részében.

Sok más vállalkozáshoz hasonlóan a Gyurcsány-család tulajdonában lévő két cég is közzétette beszámolóját a 2019-es évről. A számok pedig azt mutatják, hogy már nem a céges üzleti tevékenység a hangsúlyos az életükben, ami minden bizonnyal összefüggésben van az aktívabb politikai szerepvállalással.

Dobrev Klára és Gyurcsány FerencDobrev Klára és Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára ugyanis a tavaly tavaszi választáson bejutott az Európai Parlamentbe, a Demokratikus Koalíció listavezetőjeként. Ebben a helyzetben pedig értelemszerűen kevesebb figyelem jutott a tulajdonában álló Altus Befektetési Zrt. tanácsadási bizniszére, ami ráadásul sok szálon kapcsolódott az Európai Unióhoz, ezért már csak összeférhetetlenségi okokból is indokolt volt a cég lefékezése.

Még csúnyább lehetett volna

Vélhetően erre vezethető vissza, hogy a cég adózott eredménye negatív lett (-12,699 millió forint) az egy évvel korábbi – igaz, acélosnak nem nevezhető – 1,75 milliós pozitív eredmény után. Szintén a mérsékelt üzletvitel jele, hogy a saját tőke egy év leforgása alatt 52,3 millió forintról 15,3 millióra csökkent, amely az adózott eredmény változása mellett az eredménytartalék 22,5 milliós apadására vezethető vissza. Erre szükség volt, mert a cég értékesítési árbevétele 33 millió forinttal esett vissza: tavaly mindössze 340 ezer forintot könyveltek el ezen a soron.

Még csúnyább is lehetett volna a vége, ha a bevételek apadását nem követi a kiadások visszafogása, de mind az anyagjellegű, mint a személyi jellegű ráfordításokat megvágták. Egyszóval elmondható, hogy az Altus Befektetési Zrt. tetszhalott állapotba került.

Érdemes megemlíteni, hogy a beszámoló szerint tavaly is megvolt még a 12 százalékos tulajdonrészük a Cellum Bulgaria AD-ben, amely cég viszont Kóka János egykori SZDSZ-es gazdasági miniszterhez köthető (valamint egy zavaros pénzügyeiről elhíresült bolgár bankhoz, írta az index).

A családi vagyonkezeléssel foglalkozik a másik cég, az Altus Portfolió Kft., amelynek Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a tulajdonosa. E cég adózott eredménye 9,685 millió forint volt tavaly, ami egyértelműen jobb, mint az egy évvel korábbi -56 millió forint volt. Ahhoz képest viszont, hogy 2016-ban még 1,3 milliárd forintot mutattak ki, a tavalyi eredmény már szinte észrevehetetlen. Négy évvel ezelőtt egyébként a többi érdekeltség – Motim, Béta-Roll – eladásából származó bevétel futott keresztül a vállalkozáson.

Egy vagyonkezelő cégnél nem az értékesítési árbevétel a meghatározó, de azért rögzítjük, hogy tavaly 0 forint jelent meg a kasszában ezen a jogcímen. Az, hogy mégis pozitív lett az eredmény, a ráfordítások lefaragásának és a korábbinál eredményesebb pénzügyi műveleteknek volt köszönhető.

A saját tőke a másik céggel ellentétben emelkedett, 51,2 millió forintról 60,9 millióra. Itt is látszólag csendesen folyt az élet a múlt évben, de azért volt egy jelentősebb pénzáram, melyre később visszatérünk.

Ha összeadjuk a két cég teljesítményét, azt kapjuk, hogy a családi érdekeltségek saját tőkéje 103,5 millióról 76,2 millióra apadt egy év alatt. Ezen belül az adózott eredmény javult (-54,2 millióról -3,014 millióra), de még így is mínuszos. Még egy érdekesség: a két cég együttesen 461 ezer forint társaságiadó-fizetési kötelezettségről vallott.

A szülők az előző év során mindkét cégben átengedték az irányítást a fiúknak, Gyurcsány Tamásnak, ami szintén annak a jele, hogy más feladatokat most fontosabbnak tartanak. Gyurcsány Ferenc kivonulása az üzleti életből azonban már korábban elkezdődött, ahogy erről ebben a cikkünkben beszámoltunk.

Mindazonáltal nem kell aggódni a politikuscsalád megélhetése miatt: Gyurcsány Ferenc legutóbbi, idén január végén leadott vagyonnyilatkozata szerint árfolyamértéken 734,7 millió forint megtakarítása volt értékpapírokban, de például feltüntette – erre utaltunk cikkünkben -, hogy az Altus Portfólió Kft.-ből kivett 238,3 millió forintot. Ennek tudható be, hogy az amúgy visszafogottan működő cég mérlegfőösszege 159 millió forintra csökkent a korábbi több mint 370 millióról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.