2018. február 27. 07:57

Ugyan az RTL Klub az esti időszakban átlagosan továbbra is erősebb számokat hoz, mint a TV2 a Piramissal nem tudnak elbánni.

Az elmúlt hetekben a két nagy csatorna folyamatosan tologatta a műsorait, illetve nyújtották vagy kurtították meg a programokat annak érdekében, hogy a konkurens nézettségét felülmúlják. Olyan sakkpartira hasonlított a szituáció, amikor az egyik fél lépésére a másik azonnal reagál, és ez nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is így történt. Az RTL és a TV2 időnként mindenfajta előzmény nélkül módosította a műsorrendet, amellyel lehet, hogy a vetélytársa orra alá is borsot tört, de vélhetőleg a nézőket jobban felidegesítette. Utóbbira utalhat, hogy a két csatorna együttes közönségaránya jó esetben stagnál, de inkább lassan olvad.

Persze ezt akár az is indokolhatja, hogy januárban az RTL nem rukkolt elő semmi új programmal. Míg februárban két megszólalásig hasonló műsor volt az esti kínálatban, a Piramis és A Fal. Időnként viszont már-már úgy tűnt, hogy nem a nézők szórakoztatása, hanem a konkurens legyűrése a cél. Logikailag nehéz másképp értékelni az elmúlt egy hónap állandó változtatásait, amelyek egyik részről sem a magasabb nézői élmény felé mutattak.

A csatornák szkanderezése nem hozza izgalomba a nézőket A csatornák szkanderezése nem hozza izgalomba a nézőket

A két csatorna meglehetősen közel van a nézettségi statisztikák alapján a főműsoridős időszakban (19 és 23 óra között) a hétköznapokon, miután a Piramis továbbra is több nézőt érdekel, mint az RTL Klubon futó A Fal című vetélkedő. Előtte és utána is a többség az RTL-t választja, a TV2 másik vetélkedőjének, az Áll az alkunak csak villanásai voltak, nem tudta rendszeresen nyerni az idősávját.

A heti tili-toli játék egyébként folytatódik, hiszen hétfőn ismét változtatott az RTL Klub. Ezúttal a Híradót nyújtották meg 5 perccel, így a Fókusz 19:05-ről 19:10-re került. A Fal esetében is lesz változás, nem csak hogy a hírműsor bővítése miatt később kezdődik, de ezt is meghosszabbítják 5 perccel. A kezdeti feszes vetélkedő így immár közel másfél órán keresztül lesz képernyőn. Sebestyén Balázs műsora után jön a Barátok közt, amely az egy héttel korábbiakhoz képest 10 perccel későbbre kerül, 21:05 percre. Kérdés, hogy az utóbbi időszakban a Barátok köztnél jobban teljesítő Éjjel-Nappal Budapestet mennyire fogja megtorpedózni, hogy 21:45-kor kerül a képernyőre. (A Barátok közt esetében volt összefüggés, hogy minél később vetítették úgy esett vissza a nézettsége.) Ahogy az utóbbi hetekben a TV2 szinte biztosan és azonnal reagálni fog erre a lépésre, így komoly hatása aligha lesz azon kívül, hogy a nézőket idegesítik az újabb műsorrendi változással.

A nézettségi rangsorokat vizsgálva egyébként az látszódik, hogy a közmédia az aktív korúak körében továbbra is harmat gyenge. A hétközben BL mérkőzés ugyan sok nézőt érdekelt, de a korábbi években rendre jól teljesítő A Dal hiába érkezett döntőjéhez nem váltott ki számottevő érdeklődést a műsor. Más kérdés, hogy a teljes népesség körében már sokkal szebb számokat hozott a műsor, hiszen az időseket magába foglaló célcsoport esetében a készülékek előtt ülők tizede nézte az AWS sikerét hozó finálét. Igaz a 4 év feletti közönséget górcső alá véve az ATV számít igazi menőnek, hiszen a műsoraik (a Sváby féle Heti Naplót kivéve) ha nézettek is, szinte kizárólag az időseket hozza lázba.

A hét legnézettebb műsora ezúttal is minden célcsoportban A mi kis falunk lett. A két csatorna között mért szombati nagy különbség biztosította azt, hogy az átlagos számokat nézve a 8. héten is az RTL Klub vigye a pálmát a kereskedelmi célcsoportban a főműsoridős időszakban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.