2p

A koreai akkumulátorgyártónak még van racionális magyarázata arra, miért tervez elbocsátásokat Iváncsán.

A kereslet visszaesése miatt kellett elküldeni munkásokat a dél-koreai SK iváncsai akkumulátorgyárából – közölte a koreai cég az RTL Híradóval, amit a 24.hu idézett. A híradó a hét végén számolt be arról, hogy tömeges leépítés volt a koreai SK gyárában. A szakszervezet szerint több mint ezer embert, azaz akár az alkalmazottak 70 százalékát érintheti a döntés.

Problémák Iváncsán
Problémák Iváncsán
Fotó: SK On Hungary

A vállalat ezt követően bejelentette, hogy 609 kölcsönzött munkavállaló szerződését szüntette meg. A döntést azzal indokolták, hogy az elektromos járművek iránti globális kereslet lassabban bővül, mint amire korábban számítottak. Ez az akkumulátorgyártók termékei iránt is kisebb keresletet eredményez a vártnál.

A csatorna híradójában idézték Szijjártó Péter tavalyi megszólalását. A külügyminiszter akkor azzal érvelt az akkumulátorgyártók betelepítése mellett, hogy ahol ezek a cégek megjelennek, ott majd lesz munkahely és növekedni fog a gazdaság. A Lehet Más a Politika párt szerint az iváncsai gyár legalább 170 milliárd forint állami támogatást kapott azon a címen, hogy munkahelyeket teremt. Ezt a pénzt most vissza kellene fizetnie. A kormánynak követelnie kellene, hogy utalják vissza, amit eddig felvettek. Fónagy János, az Országgyűlés korelnöke hétfőn a parlamentben azt mondta, ez a kapitalizmus. Szerinte ha jól megy egy üzem, akkor felveszik az alkalmazottakat, ha meg rosszul, akkor elbocsátják őket.

Bod Péter Ákos, a Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője szerint az elbocsátások hátterében az állhat, hogy Európában jelentősen kevesebb elektromos autót értékesítenek, mint amennyire számítottak, ezáltal csökken a gyártósorokon dolgozó munkaerő iránti igény. Sajnos az a magyar iparpolitika, ami az összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, ez most megbosszulja magát, mert a kockázat az Magyarországon van – fogalmazott a volt jegybankelnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!