<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A hazai cégvilágban történtek alapján erős a gyanú, hogy - átszámítva - egy ezermilliárd forintos forgalmú dél-koreai nagyvállalat terjeszkedhet Magyarországon.

A magyar cégekre zömében jellemzőnél jóval több pénzzel, 520 millió forintos törzstőkével alapítottak új céget Budapesten az elmúlt hetekben, mely hivatalosan egy dél-koreai nagyvállalat magyarországi leánycége - tudta meg az mfor.hu.

A Serveone Hungary Kft.-t január 27-én alapították, a cégbíróság pedig csak egy héttel ezelőtt, február 14-én jegyezte be azt egy V. kerületi címre. A cég főtevékenysége egyéb máshova nem sorolható gép, berendezés nagykereskedelme, de mellette bejegyezték még

  • a csomagolás,
  • a vegyestermékkörű nagykereskedelmet,
  • a rakománykezelést,
  • a összetett adminisztratív szolgáltatást,
  • a számítógép, periféria, szoftver nagykereskedelmet,
  • valamint az elektronikus, híradás-technikai berengedzés és alkatrészei nagykereskedelmét is.

Új cég szúrta ki magának Magyarországot? (Fotó: Depositphotos)Új cég szúrta ki magának Magyarországot? (Fotó: Depositphotos)

A cég tulajdonosa egy szöuli székhellyel rendelkező cég, a Serveone Co. Ltd., kézbesítési megbízottként pedig a cégalapításban is eljáró Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Irodát jegyezték be. A magánszemély névadó nem más, mint Vámosi-Nagy Szabolcs, aki közel húsz éven át dolgozott a NAV jogelődjénél, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál, annak 1987-es megalapítástól egészen 2006-ig, ezen belül 1997-től elnökhelyettese volt az adóhatóságnak, 2004-től pedig a Gyurcsány-kormány ideiglenes adóügyi helyettes államtitkára.

A leánycég alapítása feltételezhetően nem véletlen és egy nagyobb projekt része lehet. Az anyacég honlapja szerint ugyanis egy - átszámítva - ezermilliárd forintos forgalmú beszerzésekkel foglalkozó koreai cégről van szó, mely már Dél-Koreán kívül is rendelkezik külön egységekkel. Európában azonban nem elsőként jelennének meg a magyar piacon, hiszen Lengyelországban is van már érdekeltsége a cégnek.

A honlapjuk szerint a Serveone Dél-Korea első számú beszerzési specialistájává nőtte ki magát, jelen vannak Kínában, Vietnámban, és 2020-ban Indonéziában is megjelentek, és mint említettük, Lengyelországban is jelen vannak. Ma már Dél-Korea legnagyobb logisztikai hálózatával rendelkeznek, IT-alapú beszerzéseivel úttörőként jelentek meg az ország MRO-iparában. Az MRO-beszerzés karbantartási, javítási és működési célokat szolgáló eszközökre irányul, vagyis ami egy vállalat általános működéséhez, fenntartásához szükséges (számítógépek, irodaszerek stb.), ilyen téren köti össze a Serveone az ügyfeleket a beszállítókkal.

A honlap szerint több mint 1300 alkalmazottjuk van, forgalmuk eléri az ezermilliárd forintot és több mint 1200 ügyfélt szolgálnak ki 25 ezer partnerük segítségével.

A Serveone megjelenése Magyarországon egyáltalán nem lenne rendkívüli, két okból kifolyólag sem. Egyrészt az Orbán-kormány már több ázsiai, dél-koreai cég magyarországi beruházását szorgalmazta és támogatta az elmúlt években, másrészt az elmúlt napokban többször is említésre kerültek bejelentésre váró projektek. Hogy a Serveone vajon az Orbán Viktor által a Gazdasági Évnyitón említett történelmi beruházás résztvevője lenne, az egyelőre nem derül ki. Valami viszont minden jel szerint készülőben van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.