2p

A Kúria legújabb döntése sem tisztázta véglegesen az Esterházy kincsek tulajdonjogát. Az Esterházy Magánalapítvány szerint peren kívül kellene megegyezni műkincsek sorsáról.

Dodonai ítéletet hozott szerdai döntésével a Kúria: helybenhagyta ugyan a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amely elutasította az Esterházy Magánalapítvány igényét az Esterházy-kincsek tulajdonjogára, ám nem állapította meg az állam tulajdonjogát sem. 

A tárgyaláson elhangzott szóbeli indokolás szerint a Magánalapítvány tulajdoni keresete azért nem megalapozott, mert a Fraknói Várból a Tanácsköztársaság idején, erőszakkal Budapestre, az Iparművészeti Múzeumba került műtárgyak már nem alkotnak jogi értelemben egységet Fraknóban maradt műtárgyakkal az eltelt több mint 100 év és a földrajzi távolság miatt. Ez azért lényeges megállapítás, mert az Esterházy Magánalapítvány vagyonába a szervezet 1994-es alapításakor a Fraknói Vár és annak tartozékai kerültek be, viszont a Kúria szerdai döntése alapján a Budapestre került műtárgyak nem tekintendők a vár tartozéknak, és emiatt nem osztják annak jogi sorsát, azaz nem részei az alapítványi vagyonnak.

Továbbra sem tisztázott az Esterházy-kincsek tulajdonjoga. Fotó: Iparművészeti Múzeum
Továbbra sem tisztázott az Esterházy-kincsek tulajdonjoga. Fotó: Iparművészeti Múzeum

A Kúria azonban az állam érvelését sem támasztotta alá, amennyiben nem vizsgálta érdemben az 1949-es államosítás jogszerűségét, amely alapján az állam szeretné érvényesíteni a tulajdonjogát a műkincsekre.

Így az a helyzet állt elő, hogy a jelenleg az Iparművészeti Múzeumban, a Nemzeti Múzeumban, valamint a Fertődi Kastélyban őrzött fraknói műkincsek tulajdonjoga továbbra sem tisztázott, annak ellenére, hogy a jogi eljárások több mint 6 éve zajlanak és az ügy immár kétszer is megjárta a Kúriát.

A Kúria az ítélet részletes, írásbeli indokolását később kézbesíti a peres feleknek, ennek birtokában a felperes jogi csapata dönt a további jogi lépésekről. Ettől függetlenül a Kúria mai ítélete után az Esterházy Privatstiftung eddig kinyilvánított álláspontja megerősödött a tekintetben, hogy a magyar történelem kiemelkedő kulturális örökségének számító műtárgyegyüttes sorsát minden érdekelt bevonásával tárgyalások útján kell rendezni, hogy azok minél előbb láthatóvá, kutathatóvá váljanak az érdeklődők számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!