2p

A Liberty fokozatosan leállítja kokszoló kemencéit Dunaújvárosban, jelentette be Dunaferr új tulajdonosa közvetlenül az ellenzéki polgármester győzelme után.

„A kokszgyártás június 12-én (szerdán) befejeződik, de a leállítási folyamat több hónapot vesz igénybe. A vállalat szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy a bezárás biztonságosan és a lehető legkörnyezetbarátabb módon történjen. A kokszoló kemencék leállítása jelentősen csökkenti az üzem széndioxid- és porkibocsátását, mely tisztább levegőt eredményez a helyi közösség számára is" - olvasható a cég közleményében, amelynek időzítése finoman szólva is rendkívül érdekes – állítja a Portfolio.

Az indulatok is felforrhatnak a kohók kapcsán?
Az indulatok is felforrhatnak a kohók kapcsán?
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Pár órával azt követően érkezett az acélgyártás beszüntetésével kapcsolatos bejelentés, hogy az önkormányzati választásokon vasárnap este kiderült: újabb 5 éves ciklusba kezdhet Dunaújváros polgármestereként az ellenzéki összefogás által is támogatott Pintér Tamás.

Miért fontos ez?

Azzal, hogy az új tulajdonos megszünteti Dunaújvárosban a kokszgyártást, ellehetetlenül az egyetlen még „üzembiztosan" tartott kohó (a folyékony fázis, a nyersvasgyártás gerincét adó) működtetése. Két kohó működött a vasmű területén, ezek közül az egyiket már 2022 augusztusában leállították (annak újraindítását már nem lehet versenyképesen megoldani), a másikat tartották melegen tavaly február óta – teszi hozzá a Portfolio.

A rossz nyelvek már régóta suttogták a városban, hogy a kormány számára azért volt jelentősége a Dunaferr megmentésének, mert abból politikai előnyt is remélt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!